Whatsapp met ons

OneDrive versus SharePoint: wat zijn de verschillen?
Nieuws 4 april 2023

OneDrive versus SharePoint: wat zijn de verschillen?

Een bestand opslaan in de cloud ‒ dat kun je binnen Microsoft 365 doen via OneDrive en SharePoint. Dit is hoofdzakelijk de reden dat veel gebruikers denken dat beide diensten overeenkomen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen beide diensten? Onze collega Joachim Hodes geeft antwoord op de meest gestelde vragen over deze diensten. 

 

Wat zijn OneDrive en SharePoint eigenlijk? 

Om te beginnen is het goed om te weten waar de twee services onder vallen. Microsoft 365 is een overkoepelende dienst vanuit Microsoft met een scala aan programma’s van de techgigant. Denk hierbij aan de populaire Office-programma’s zoals Word, PowerPoint en Excel, maar ook communicatiesoftware zoals Teams en Outlook. De twee cloudopslagoplossingen OneDrive en SharePoint zijn ook onderdeel van de Office 365-omgeving. De twee diensten bieden allebei online, beveiligde opslag voor documenten, maar hier blijft het zeker niet bij. 

 

Zijn de diensten niet hetzelfde? 

Heel kort door de bocht kan worden gezegd dat er veel overlap is tussen beide clouddiensten. Zo kun je op zowel OneDrive als SharePoint documenten opslaan in een digitale omgeving. Beide diensten hebben daarnaast een sterke beveiliging, zijn voorzien van een vergelijkbare interface en zijn 24/7 te benaderen. Via iedere laptop en elk mobiel device met een internetverbinding is het mogelijk om waar dan ook de bestanden te openen. Daarnaast hebben allebei de diensten een mobiele app voor smartphones en tablets om gemakkelijk te kunnen navigeren naar deze online omgevingen. 

 

Hoe onderscheiden OneDrive en SharePoint zich? 

Hoewel er genoeg overeenkomsten zijn, zijn er alsnog diverse verschillen tussen beide clouddiensten. Het grootste verschil is de manier van gebruik. OneDrive is met name gericht op persoonlijk gebruik. Deze dienst is vooral geschikt voor de opslag van eigen documenten waar alleen jij de toegang toe hebt. SharePoint is daarentegen wel ontworpen met het oog op samenwerking. Bestanden die hierin worden opgeslagen zijn, afhankelijk van de instellingen, toegankelijk voor iedereen binnen de organisatie. Jouw collega’s kunnen documenten inzien en zelfs bewerken. Dit is ideaal voor de productiviteit en bevorderlijk voor de samenwerking. 

 

Zijn er naast de manier van opslag meer verschillen? 

Op IT-gebied is er nog een ander verschil tussen de twee clouddiensten. SharePoint kan namelijk worden ingesteld als een zogenoemde on-premise oplossing. Dit houdt in dat de IT-dienst een SharePoint-omgeving kan aanmaken waarin alle data en verbindingen op de eigen bedrijfsservers draaien. Hiermee kan worden gegarandeerd dat bedrijfsinformatie ook alleen binnen het eigen bedrijf wordt verwerkt en hier ook blijft. Dit zorgt voor extra beveiliging en controle van de data en het dataverkeer. Het is overigens wel een optie om OneDrive binnen deze omgeving te activeren voor de gebruikers. Tot slot biedt SharePoint de mogelijkheid om een (kleine) intranetsite te maken met eigen content en inclusief bijbehorende analytics. 

 

Wat is de beste keuze? 

Er zijn naast bovenstaande voorbeelden uiteraard nog meer verschillen te benoemen. Wil je graag weten welke van de twee diensten het beste voor jou of binnen het bedrijf past? Wij denken uiteraard graag met je mee. Kom met ons in contact en we bespreken met plezier alle mogelijkheden. 

 

Joachim Hodes 

Product- & Partnermanager