Whatsapp met ons

‘Sleepwet’ vandaag ingevoerd
Nieuws 1 mei 2018

‘Sleepwet’ vandaag ingevoerd

De ‘sleepwet’, de ‘aftapwet’.. De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) heeft al veel bijnamen gekregen tijdens het referendum dat plaats vond eerder dit jaar. Tijdens dit referendum wonnen de tegenstanders met 49,4% (4% van de Nederlanders heeft blanco gestemd). Toentertijd gaf de regering aan de wet toch in te willen voeren, maar beloofde eerst een aantal aanpassingen door te voeren.

Vanaf vandaag is de wet toch al ingevoerd, zonder de beloofde wijzigingen. De regering belooft deze wijzigingen op een later moment door te voeren.

Wat houdt de invoering van de wet nou eigenlijk precies in?

Uit de evaluatie van de vorige Wiv, uit 2002, bleek dat deze wet sterk was verouderd. De technologie ontwikkelt zich snel, waardoor bepaalde punten uit deze wet niet meer van toepassing waren. Deze punten zijn in de Wiv 2017 vernieuwd en geven de diensten modernere bevoegdheden. Daarnaast richt deze wet zich meer op het waarborgen dat de wet goed wordt nageleefd, ter bescherming van persoonsgegevens in het digitale tijdperk. De belofte van de regering om de ‘sleepnet’-functie in te perken, is echter nog niet nagekomen.

Meer weten over de veranderingen in de wet t.o.v. 2002? Klik dan hier.

Rechtszaak

Doordat de wet al is ingevoerd zonder aanpassingen, stapt een samenwerkingsverband van bedrijven en belangenorganisaties naar de rechter. Zij spannen een kort geding aan om de wet op te schorten, totdat de aanpassingen zijn ingevoerd.

Bronnen: Nu.nl en de AIVD