Whatsapp met ons

Bereid je met ICT voor op de CSRD-verplichtingen
Nieuws 2 mei 2024

Bereid je met ICT voor op de CSRD-verplichtingen

Duurzaam vooruit omdat het kan én omdat het straks ook moet

We zijn ons ervan bewust dat onze carbon footprint omlaag moet. Dat doen we allemaal op onze eigen manier; bijvoorbeeld door zuiniger en minder te rijden. Dat laatste kan doordat we steeds vaker ook thuiswerken omdat de techniek dat toestaat. We doen het omdat we het verplicht zijn aan de generaties na ons én er is nog een belangrijke verplichting, namelijk de CSRD. Voor organisaties die al onder de NFRD vielen (Non-Financial Reporting Directive, de richtlijn niet-financiële rapportage), gelden sinds januari 2024 de CSRD-regels en de rapporten moeten in 2025 klaar zijn. Nou zijn dit soort grote organisaties daar meestal wel op ingesteld, maar in rap tempo zijn binnen afzienbare tijd ook kleinere bedrijven aan de beurt. Dan kun je er maar beter goed op voorbereid zijn. 

Wat is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)?

De CSRD is een uitgebreide reeks vereisten voor bedrijven om een aantal niet-financiële openbare bekendmakingen te verstrekken over het milieu, maatschappij en bestuur (ESG, Environment, Social and Governance). De CSRD-regels zijn ontworpen om ‘een cultuur van transparantie te creëren over de impact van bedrijven op mensen en het milieu.’ 

Tot zover de passage uit het handboek. De CSRD-regels worden tussen 2024 en 2028 in fasen uitgerold. Onder de CSRD moeten bedrijven anders dan voorheen aanzienlijk meer informatie rapporteren en duurzaamheidsgegevens moeten in geauditeerde vorm gepresenteerd worden naast de financiële rapporten. Grote consultancybedrijven richten zich op trajecten om dit voor corporates in goede banen te leiden. Big business, maar zeker niet noodzakelijk voor iedereen. Allereerst is het zaak te bekijken of dit ook voor jouw bedrijf geldt of gaat gelden en dan je plan te trekken.  

Veranker duurzaamheid in je organisatie met Microsoft Cloud for Sustainability  

Ook als je organisatie (voorlopig) niet hoeft te voldoen aan de CSRD, zijn er talloze voordelen verbonden aan het invoeren van verbeterde duurzaamheidsprocedures. Meten is weten en helpt je om de operationele kosten te verlagen, bijvoorbeeld door je energie-efficiëntie te verbeteren en het waterverbruik te verminderen. Bovendien kiezen consumenten er steeds vaker voor om zaken te doen met en producten te kopen van bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. 

Begin met het registreren, rapporteren en het verminderen van je milieu-impact. Dat kan door de inzet van Microsoft Sustainability Manager, dat beschikbaar is in de versies Essentials en Premium. Het helpt je operationele efficiëntie te stimuleren en duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Premium is gratis uit te proberen, maar wees gewaarschuwd want je wil daarna waarschijnlijk niet meer zonder.

Ik wil wel doorpakken, maar hoe?

Allereerst een welgemeend sorry voor al die onmogelijke afkortingen en verwijzingen naar wet- en regelgeving, maar het moest even. Aan tafel praten we gewoon de taal die je van ons gewend bent, dus maak een afspraak en dan kijken we samen hoe je – slim gebruikmakend van ICT – stappen op de duurzaamheidsladder kunt zetten.  

Wim Milder