Whatsapp met ons

Black Friday & Cyber Monday: slimme deals of verborgen valkuilen?
Nieuws 24 november 2023

Black Friday & Cyber Monday: slimme deals of verborgen valkuilen?

Hessam Kolah-chi kijkt kritisch met je mee naar de voor- en nadelen van de feestdagen Black Friday en Cyber Monday.

De feestdagen Black Friday en Cyber Monday die zijn overgewaaid uit Amerika zijn inmiddels een vast onderdeel van de Nederlandse koopkalender. Maar als bedrijf moet je je toch afvragen: bieden deze dagen echt onmisbare koopjes of verbergen ze slimme marketingtrucs? Het is dan ook erg belangrijk om te begrijpen wanneer het om een échte deal gaat. Onze collega Hessam Kolah-chi kijkt kritisch met je mee naar de voor- en nadelen. 

Terwijl Black Friday en Cyber Monday uitpakken met verleidelijke kortingen, rijst de vraag: bieden deze lage prijzen daadwerkelijk een substantieel voordeel voor de zakelijke markt? Laten we de realiteit achter deze ogenschijnlijke koopjes eens nader bekijken. 

Voordeel 1: Scherpe deals 

Black Friday en Cyber Monday beloven scherpe deals. Voor bedrijven kan dit de perfecte kans zijn om te investeren in nieuwe technologieën tegen verlaagde prijzen. Denk hierbij aan laptops, servers of netwerkapparatuur dat voor interessante bedragen, met een combideal of met speciale extra’s te zien zijn in de (virtuele) etalage. 

Voordeel 2: Seizoensuitverkoop 

Deze dagen markeren vaak de start van een zogenaamde seizoensuitverkoop. Oudere modellen worden tijdens deze periode tegen lagere prijzen aangeboden, wat een uitgelezen kans is voor bedrijven om kwaliteitsproducten tegen een veel lagere prijs aan te schaffen. Dit is uiteraard met het idee om niet de meest nieuwe en hippe apparatuur te scoren, maar een of meerdere versie lager. 

Nadeel 1: Kwaliteit vs. prijs 

Lage prijzen kunnen soms betekenen dat de kwaliteit te wensen overlaat. “Goedkoop is duurkoop” is een gezegde dat hier vaak van toepassing is. Het is belangrijk om kritisch te blijven kijken naar wat je koopt, waar de artikelen vandaan komen en of de verkopende partij betrouwbaar is. Lees dan ook vooral reviews en zoek op internet naar ervaringsverhalen.  

Nadeel 2: Prijsschommelingen of -verhogingen 

Waar al jaren voor wordt gewaarschuwd is de wijziging van prijzen. Zo zijn er winkels die in oktober voorzichtig de prijs van producten of diensten verhogen, waarna ze tijdens de actieperiode kunnen schermen met ‘hoge kortingen’. Wees hiervan bewust en vergelijk of de geboden aanbiedingsprijzen ook daadwerkelijk interessant zijn. 

Slim investeren: de Axoft-aanpak 

Een slimme benadering voor bedrijven tijdens Black Friday en Cyber Monday is het overwegen van refurbished items. Bij Axoft kun je terecht voor hoogwaardige refurbished apparatuur via shop.axoft.nl. Deze kwaliteitsproducten bieden we aan tegen een fractie van de nieuwprijs. 

Afwegingen maken: voordeel of valkuil? 

Wanneer je nieuwe apparatuur wil aankopen is het dus belangrijk om zowel de voor- als nadelen af te wegen. Niet elke deal is wat het lijkt en een kritische blik kan je behoeden voor onnodige uitgaven. 

Door slim te kiezen en te focussen op de lange termijn, profiteer je werkelijk van deals tijdens Black Friday en Cyber Monday. Denk goed na, wees kritisch en laat je niet meeslepen door de hype. Zo maak je van deze feestdagen een succes. 

 

Hessam Kolah-chi 

Accountmanager