Whatsapp met ons

Genieten van een  veilige vakantie met vier tips
Nieuws 14 juli 2023

Genieten van een veilige vakantie met vier tips

Op een veilige manier van je telefoon, laptop of tablet genieten

Niet alleen op een werkdag, ook op je vakantieadres is het belangrijk om scherp te zijn op je digitale veiligheid. Hoe kun je zonder zorgen genieten van de zon en op een veilige manier van je telefoon, laptop of tablet genieten? Onze collega Ricardo de Rijcke geeft je vier tips voor een veilige trip. Zo ben je in ieder geval op ICT-gebied geholpen; de zonnebrand moet je helaas zelf nog inpakken.

Veilig internet met een VPN

Even online kijken naar een leuke activiteit of een uitnodigend restaurant in de buurt? Het is dan erg makkelijk om gebruik te maken van een openbare hotspot of een openbaar wifi-netwerk. Hier schuilt een groot risico in: een openbaar wifi-netwerk kan met een goede reden openbaar zijn. Kwaadwilligen kunnen een eigen netwerk opzetten en de gegevens van iedereen die verbinding maakt buitmaken. Wil je alsnog gebruikmaken van een netwerk naast de 4G- of 5G-verbinding? De veiligste optie is een VPN (Virtual Private Network). Zo surf je veilig op het internet en daarna op de golven bij het strand.

Openbaar opladen

Op sommige locaties is het mogelijk om je telefoon of tablet in te pluggen in een openbare USB-oplader. Dit kan ideaal zijn als je haastig je accu wilt opladen om daarna weer verder te gaan met je dag. Het klinkt misschien gemakkelijk, toch is het af te raden om dit te doen. Veel van dit soort openbare laders bevatten software die jouw informatie uitleest of schadelijke software plaatst op jouw toestel. Gebruik daarom altijd een eigen USB-lader en -kabel, zodat je zorgeloos snel kunt opladen.

Scannen van (QR-)codes

Ontvang je op het werk een e-mail met een verdachte link? Als het goed is verwijder je deze e-mail direct en open je de link niet. Waarom zou je dan wel een QR-code of andere (scanbare) hyperlink op jouw vakantielocatie openen? Vermijd deze methodes om jouw informatie te ontfutselen. Scan daarom alleen (QR-)codes waarvan je zeker weet dat ze betrouwbaar zijn.

Weiger een verdacht nummer

Zowel in het binnen- als buitenland komt het voor dat je een telefoontje of appbericht krijgt van een onbekend nummer. De boodschap kan variëren van het beruchte ‘Hoi pap, ik heb een nieuw nummer’ tot ‘PostNL staat voor de deur; klik op de link om te bevestigen’ of meer. Deze manieren van oplichting kunnen ervoor zorgen dat je bankrekening niet alleen lichter wordt, maar ook dat jouw gegevens buit worden gemaakt. Geef daarom nooit jouw gegevens door en boek nooit geld over naar verdachte nummers zonder zeker te weten wie de afzender is.

Axoft wenst je een veilige vakantie

Wil je meer weten over hoe je veilig op vakantie kunt gaan? Neem dan contact met ons op. Wij gaan graag met je in gesprek om alle mogelijkheden te bespreken. Zo ga je met een gerust hart naar jouw favoriete vakantieplek!

 

Ricardo de Rijcke
Commercieel Manager