Whatsapp met ons

Haal alles uit het IoT met de juiste security – vijf quick wins
Nieuws 21 december 2021

Haal alles uit het IoT met de juiste security – vijf quick wins

Het Internet of Things (IoT) maakt processen efficiënter. Populaire toepassingen zijn het voorspellen van IT-onderhoud, het meten van energieverbruik en het tracken van transporten. Maar hoe veilig werken deze slimme apparaten? Onvoldoende aandacht voor IoT-security kan grote gevolgen hebben voor je dataveiligheid. Met deze tips van collega Wim richt u uw IoT-netwerk veiliger in.

Eenvoudig automatiseren met het IoT

Via het IoT wisselen slimme apparaten gegevens met elkaar uit. Denk aan camera’s, warmtemeters, energiemeters, lichtsensoren en track & trace. Die gegevens bieden inzicht in de efficiëntie van systemen en processen. Deze informatie stelt u in staat processen bij te stellen. Het IoT is dan ook een datagestuurde oplossing. Die data mag niet op straat komen te liggen. Met deze quick wins minimaliseert u deze risico’s en werkt u al meteen een stuk veiliger.

1. Installeer updates zodra ze beschikbaar zijn

Voor slimme apparaten verschijnen regelmatig firmware-updates. Deze versterken de functionaliteit en dichten kwetsbaarheden die kunnen leiden tot datalekken en andere incidenten. U doet er dan ook goed aan deze updates zo snel mogelijk te installeren. Een eenvoudige manier waarmee u mooie stappen zet op securitygebied.

2. Verander regelmatig de login en wachtwoorden

Heeft u slimme apparaten waarop u moet inloggen? Verander dan regelmatig de gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord. U voorkomt daardoor dat deze informatie op wat voor manier dan ook in verkeerde handen komt te vallen. Gebruik sowieso nooit de fabrieksinstellingen, omdat cybercriminelen deze relatief makkelijk kunnen achterhalen.

3. Schakel ongewenste functies uit

Slimme apparaten bieden vaak talloze mogelijkheden. Maar niet alle opties zijn nodig voor de gewenste inzet. Schakel dan ook zoveel mogelijk van deze ongebruikte opties uit. U voorkomt dat ze onnodig toegang hebben tot data, waardoor u het risico op datalekken weer verder terugbrengt.

4. Maak een gescheiden netwerk aan

Vaak is het IoT-netwerk aangesloten op het wifinetwerk van uw organisatie, samen met al uw andere apparaten. Een apart wifinetwerk voor het IoT biedt dan uitkomst. Dat maakt het lastiger voor ongewenste gasten om toegang te krijgen tot dat netwerk, bijvoorbeeld via een van de minder goed beveiligde aangesloten apparaten. Axoft ondersteunt u hier graag in.

5. Sluit geen privétoestellen aan op het netwerk

Even snel een privétoestel kan handig zijn, maar brengt grote risico’s met zich mee. Ze zijn vaak minder goed beveiligd dan zakelijke toestellen. Aansluiting op het IoT kan zorgen voor een zwakke securityschakel. Voorkom dit door alleen zakelijke toestellen toe te staan.

Profiteer ook van de kansen van het IoT

Met het IoT richt u uw bedrijfsvoering in een handomdraai slimmer in. Samen kijken we graag naar de mogelijkheden voor úw organisatie, ook rondom IoT-security. U bespaart daardoor al snel veel tijd en geld, en weet zeker dat u gewoon altijd veilig werkt. Neem vandaag nog contact met Axoft op voor meer informatie.

Wim Milder – Business Development Directeur