Whatsapp met ons

ICT-trends 2021: Dit zijn de belangrijkste trends
Nieuws 15 december 2020

ICT-trends 2021: Dit zijn de belangrijkste trends

In 2020 werd ieders flexibiliteit op de proef gesteld. Ook de zakelijke wereld werd uitgedaagd om snel te schakelen en opnieuw na te denken over de werkplek. Dit is echter geen tijdelijke verandering. Die flexibele mindset en oplossingen worden de standaard ‒ een verwachting van uw klanten. Ook als we weer meer op kantoor kunnen werken. Uw IT-oplossingen moeten daarop voorbereid zijn. Maar wat zijn de ICT-trends 2021? Collega Wim Milder vertelt over de belangrijkste trends.

1. Cloudapps en -diensten worden steeds belangrijker dan traditionele software

Onafhankelijk worden van een vaste werkplek: dat stond in uw bedrijf wellicht al langere tijd op de agenda. Door het vele thuiswerken in 2020 werd de online werkplek echter meer dan een stapje vóór op de concurrentie. Het werd een voorwaarde om productief te blijven. Software die aan een vaste werkplek gebonden is, wordt daardoor steeds minder nuttig. Tools en bestanden moeten overal en altijd beschikbaar zijn. Logischerwijs hebben apps en diensten een groeiende rol in de zakelijke wereld. In een veranderende werkomgeving zijn ze ook nog erg voordelig: gebruik van bepaalde software op- en afschalen gaat soepel en goedkoop.

2. Ook (video)bellen vanuit de cloud

Telefonische bereikbaarheid blijft van groot belang voor de klantervaring. Bellen is voor veel klanten de eerste keuze om u snel te bereiken. Tien keer doorschakelen of minutenlang wachten kan in 2021 echt niet meer. Met Cloudtelefonie van Axoft is dat verleden tijd. Waar u en uw collega’s ook zijn, ze zijn op één nummer bereikbaar. Ook videobellen hebben we afgelopen jaar flink meer gedaan dan normaal. Integratie met andere communicatiemiddelen zorgt voor overzicht én optimale bereikbaarheid. Met oplossingen zoals Microsoft Teams videobelt, belt en chat u met collega’s. Ook zien zij direct wanneer u bereikbaar bent, of niet. Bekijk in de video hieronder ons Vision event ‘Welkom aan Boord’ eind 2020, waar wij in gingen op de nieuwste IT & Telecom oplossingen.

3. Het belang van cybersecurity wordt steeds urgenter

Onderzoek van ABN Amro wijst uit dat de dreiging van cybercrime dit jaar gegroeid is. Dat is geen vreemde ontwikkeling: thuiswerkers maken vaker verbinding met slecht beveiligde netwerken en zijn daardoor kwetsbaar voor allerlei digitale bedreigingen. Echter, uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat ondernemers beveiligingsrisico’s juist steeds lager inschatten. Dat geeft cybercriminelen de ruimte die zij nodig hebben om toe te slaan. Een gedegen beveiligingsplan en de juiste maatregelen zijn daarom belangrijker dan ooit. Uiteraard helpen de specialisten van Axoft u met maatwerkoplossingen.

4. Managed services winnen terrein

Steeds meer bedrijven besteden (delen van) hun IT uit, en die trend gaat zich zeker voortzetten in het nieuwe jaar. Waarom? Omdat het veel tijd, geld en moeite scheelt. Met een arbeidsmarkt waar een constant tekort aan IT’ers is, kiezen meer bedrijven ervoor om hun specialistische werkzaamheden uit te besteden aan een betrouwbare partij. Zo houd je als bedrijf al je aandacht op je eigen business, en blijf je flexibel. Heeft u er al over nagedacht welke IT-taken u liever kwijt dan rijk bent? Neem gerust contact met ons op om te kijken hoe we u het makkelijker kunnen maken. Of dat nu gaat om zaken als printing, telefonie, cloudwerkplekken of dataopslag.

5. 5G bewijst zijn grote meerwaarde

Medio 2020 activeerden de grote telecomproviders hun 5G-netwerken, deze mag zeker niet ontbreken in de ICT-trends 2021 overzicht. De early adopters hebben hun eerste ervaringen met 5G dus al kunnen opdoen. 2021 wordt vooral het jaar waarin 5G steeds toegankelijker gaat worden. Ook zakelijk zullen we de vruchten gaan plukken. Niet alleen de razendsnelle up- en downloadsnelheden maken nieuwe toepassingen mogelijk; vooral de lage latency (vertraging) van de verbinding maakt vrijwel directe communicatie mogelijk; tussen mensen, maar ook tussen apparaten. Zelfsturende auto’s, opereren op afstand ‒ het komt nu echt dichtbij. Ook het mobiele werken zal een boost krijgen met 5G; medewerkers zullen niet meer afhankelijk zijn van wifi of 4G met de beperkingen van dien. Kortom: 5G brengt veel nieuwe mogelijkheden.

Wilt u op de toekomst voorbereid zijn?

Als full-service IT- en telecompartner volgen wij alle ICT-trends 2021 op de voet. We kijken welke technologie voor u relevant is en zorgen dat we daar slimme oplossingen omheen bedenken. Zo profiteert u met onze oplossingen altijd van de laatste technologieën en functionaliteiten. Dat werkt wel zo makkelijk. Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen doen? Maak nu online een afspraak!

Wim Milder

Business Development Directeur