Whatsapp met ons

In de wolken: de grootste trends van cloud computing
Nieuws 13 juni 2023

In de wolken: de grootste trends van cloud computing

De term ‘cloud computing’ klinkt wellicht onwennig of onbekend. Toch is het al jaren een populaire sector in de wereld van de ICT. Maar wat is het eigenlijk en welke trends spelen er? Onze collega Wim Milder somt de populairste trends voor je op.

De basis van cloud computing 

Het digitale werken is niet alleen normaler, maar ook vele malen slimmer en efficiënter geworden. Zo is het allang niet meer nodig om als bedrijf zelf te zorgen voor servers met grote opslag- en rekenkrachtmogelijkheden: dit kan allemaal via de cloud verlopen. Steeds meer van dit soort diensten worden ook door speciale dienstverleners als een service aangeboden. Denk hierbij aan zaken zoals Software as a Service, Infrastructure as a Service en Werkplek as a Service. Afnemers kunnen op basis van een abonnement een of meerdere van deze diensten afnemen.

Wat er nu speelt 

Bovenstaande termen zijn wellicht de meer gangbare en bekende termen. In de wereld van cloud computing is er nog veel meer wat minder bekend in de oren kan klinken, maar waar wij je wel graag over willen vertellen.  

  • Hybrid cloud: een hybrid cloud is een combinatie van privé- en publieke cloudoplossingen. Hierbij hebben organisaties de mogelijkheid om hun eigen privécloud op te zetten en beheren, samen met het gebruik van publieke cloudservices van externe providers. Het grote voordeel van dit is dat het de voordelen van een privécloud heeft zoals meer controle en beveiliging van gegevens, maar het voorziet ook in extra voordelen zoals de schaalbaarheid en flexibiliteit van een public cloud.
  • Edge computing: meer en meer bedrijven zetten cloud computing in op een zogenoemde ‘edge’. Dit kun je vrij vertalen naar een ‘randinfrastructuur’, waarbij de datastromen en -processen fysiek dichter bij het bedrijf zelf worden uitgevoerd. De reden om hiervoor te kiezen is simpel en doeltreffend: de snelheden van het dataverkeer worden aanzienlijk verlaagd. Hierdoor werken applicaties soepeler en is een realtime verbinding zonder vertragingen mogelijk.
  • Serverless computing: met behulp van serverless computing hoeven ontwikkelaars zich minder zorgen te maken over de infrastructuur waarop hun code draait. Het idee en de uitvoering zijn relatief simpel. In een vroegere setting maakte de ontwikkelaar zelf een code voor bijvoorbeeld een bedrijfsapplicatie. Deze code moet dan op eigen systemen worden geüpload, die ook weer steeds geconfigureerd, bijgehouden en altijd up-to-date gehouden moeten worden. Met serverless computing hoeft de ontwikkelaar de code alleen maar te uploaden; het gehele beheer hierna wordt uit handen gegeven. Dit scheelt veel geld, tijd en vooral zorgen.
  • Slimme integratie kunstmatige intelligentie (AI): het gebruik van AI is al langer bekend, maar de AI-implementatie voor cloud computing is meer in opkomst. Geef AI zo de opdracht om veel data te analyseren, te ontdekken waar een verbeterde automatisering mogelijk is en meer te focussen op machine learning, om zo te komen met verbeterde en slimmere soorten dienstverlening. 

Meer weten 

Cloud computing ontwikkelt zich op een snelle manier steeds slimmer en efficiënter. Wil je meer weten over een van de eerdergenoemde ontwikkelingen of welke trends er op dit moment nog meer spelen? Neem dan contact met ons op en wij gaan graag met je in gesprek

Wim Milder
Business Development Directeur