Whatsapp met ons

Internationale Back-up Dag: de noodzaak van back-ups, en hoe u ze eenvoudig inregelt
Nieuws 31 maart 2020

Internationale Back-up Dag: de noodzaak van back-ups, en hoe u ze eenvoudig inregelt

Vandaag is het Internationale Backup Dag (World Backup Day). Een mooi moment om even stil te staan bij databeveiliging. Back-ups zijn daar een belangrijk onderdeel van. Ze zorgen ervoor dat uw data altijd beschikbaar blijft en uw continuïteit niet in gevaar komt. Het back-uppen van data kan op verschillende manieren. We vertellen u er graag meer over. 

Waarom back-ups absoluut noodzakelijk zijn
Digitalisering en mobiel werken heeft voor een toename aan digitale data gezorgd. Die data mag natuurlijk niet op straat komen te liggen. En dat kan al snel een uitdaging zijn. Cybercrime, zoals ransomware en hacks, vormt namelijk een steeds groter risico voor de dataveiligheid. Maar ook de continuïteit van uw dienstverlening komt in het geding. Wat als door ransomware uw klantendatabase niet toegankelijk is? Of wat als door een virus bepaalde software niet meer werkt of het uw klanten besmet? U denkt er liever niet aan.

Datalekken funest voor uw bedrijf
Datalekken kunnen uw dienstverlening een hoop schade toebrengen. Het kan leiden tot diefstal van persoonsgegevens, wat ten ken koste gaat van het klantvertrouwen. Bovendien kunnen ze uw continuïteit en productiviteit flink schaden, wat omzetverlies en veel andere financiële malaise tot gevolg kan hebben. Al met al zaken waar u niet op zit te wachten.  

Back-ups houden data en processen beschikbaar
Het maken van back-ups gaat verder dan een aantal bestanden dupliceren en apart houden; je kunt volledige serversystemen back-uppen waar al uw bedrijfssoftware op draait. Of alle Office 365 gegevens backuppen naar een andere omgeving dan die van Microsoft. Zo voorkomt u dat door een incident cruciale (klant)processen niet meer draaien of data niet meer beschikbaar zijn. Tegenwoordig gebeurt dit vooral via de cloud, en dat is een goede ontwikkeling. Datacenters en cloud leveranciers  hebben een hoge mate van beveiliging en betrouwbaarheid, die voor een gemiddeld bedrijf niet te evenaren is. 

Werken in de cloud altijd een goede optie
Wellicht werkt u al in de cloud, bijvoorbeeld omdat u een complete werkplek in de cloud heeft met Microsoft 365, of dat u Microsoft Teams gebruikt in combinatie met een OneDrive-cloudopslag en SharePoint Online-cloudopslag. In dat geval worden uw bestanden al voor u geback-upt. Dit gebeurt automatisch en daar heeft u geen omkijken naar. Natuurlijk is het goed om de precieze serviceovereenkomst na te gaan over wat wel en wat niet geback-upt wordt, en voor hoelang. Doordat de data niet op een fysieke harde schijf bij u op kantoor is opgeslagen, is de kans op dataverlies in ieder geval een stuk kleiner. 

Ruime keuze aan oplossingen
Back-upoplossingen zijn er in vele soorten en maten. Denk aan Microsoft 365 Business, dat handige back-upfunctionaliteit biedt via OneDrive en SharePoint Online. Ook Backup-as-a-Service is zakelijk een populaire keuze. Het onderhoud van de back-upoplossing wordt hiermee voor u verzorgd. Deze dienst is beschikbaar voor zowel lokale back-uplocaties als cloudomgevingenHet kan namelijk zijn dat u vanwege compliancy-eisen bepaalde data wel lokaal wilt back-uppen. In alle gevallen profiteert u van een veilige oplossing op maat. 

Hoe goed bent ú voorbereid?
Wilt u ook zeker weten dat uw data altijd beschikbaar is? Dan staan wij voor u klaar. Als deskundig IT-partner spreken wij uw taal. We ondersteunen u met persoonlijke en toekomstvaste oplossingen op maat, zodat u veilig en zonder compromissen kunt blijven werken. Daar gaan we voor.