Whatsapp met ons

IT-trends voor 2024: wat staat ons te wachten?
Nieuws 29 december 2023

IT-trends voor 2024: wat staat ons te wachten?

Onze collega Wim onthult zes IT-trends die in 2024 waarschijnlijk een grote rol zullen spelen.

Het jaar 2024 lijkt misschien nog ver weg, maar op het gebied van IT gaat de tijd razendsnel. Nieuwe technologieën, innovaties en uitdagingen dienen zich voortdurend aan. Wat kunnen we verwachten op IT-gebied in 2024? Welke trends zullen de wereld van IT beïnvloeden en veranderen? In dit artikel geeft onze collega Wim Milder je een blik in de glazen bol en onthult zes IT-trends die in 2024 waarschijnlijk een grote rol zullen spelen. 

AI is overal 

Kunstmatige intelligentie (AI) is allang geen sciencefiction meer, maar een realiteit die steeds meer doordringt in alle aspecten van ons leven en werk. Deze slimme technologie stelt ons in staat om complexe problemen op te lossen, betere beslissingen te nemen, efficiënter te werken en nieuwe mogelijkheden te creëren. Volgens Gartner zal AI in 2024 een integraal onderdeel zijn van elke IT-oplossing; van cloud tot edge, van software tot hardware en van data tot analyse. Daarnaast zal AI niet alleen de IT-systemen verbeteren. De interactie tussen mensen en machines wordt hiermee ook vergemakkelijkt. Denk bijvoorbeeld aan spraak-, tekst- en beeldherkenning, de verbeterde inzet van chatbots, slimmere virtuele assistenten en augmented reality. AI zal ook een belangrijke rol spelen in het beheren, beveiligen en optimaliseren van de IT-infrastructuur, bijvoorbeeld door middel van zelflerende algoritmen, automatisering en voorspellende analyses. 

Duurzame technologie 

Een andere trend die in 2024 steeds belangrijker wordt is duurzame technologie. Dit houdt in dat IT-oplossingen niet alleen gericht zijn op het leveren van waarde. Het minimaliseren van de negatieve impact op het milieu en de samenleving speelt ook een steeds grotere rol. Duurzame technologie omvat onder meer het verminderen van het energieverbruik, de CO2-uitstoot en het afval van IT-systemen, het bevorderen van de circulaire economie, het stimuleren van de sociale verantwoordelijkheid en het naleven van de ethische principes. Deze duurzame technologie levert in 2024 een concurrentievoordeel op voor bedrijven die zich hiermee onderscheiden en een verwachting worden voor klanten, partners en medewerkers die hier steeds meer waarde aan hechten. 

Platform engineering 

Een derde trend die in 2024 de IT-wereld zal domineren is platform engineering. IT-oplossingen worden dus niet meer ontwikkeld als losse applicaties, maar als onderdeel van een groter geheel: een platform. Een platform is een verzameling van diensten, functies, data en interfaces die samen een bepaalde waardepropositie bieden voor een specifieke doelgroep. Een platform stelt gebruikers in staat om gemakkelijk toegang te krijgen tot de gewenste functionaliteiten, te integreren met andere systemen, te profiteren van de netwerkeffecten en te innoveren met nieuwe oplossingen. Platform engineering wordt volgens de voorspellingen in 2024 de standaard voor het ontwerpen, bouwen en beheren van IT-oplossingen, waarbij gebruik wordt gemaakt van cloud-native technologieën, microservices, API’s, containers en serverless computing. 

Gedecentraliseerde financiën en blockchain 

2024 zal ook een jaar zijn waarin gedecentraliseerde financiën en blockchain-technologieën een significante rol spelen. Deze technologieën beloven een revolutie in de financiële wereld te brengen door het bieden van meer transparantie, veiligheid en efficiëntie. De impact van blockchain strekt zich uit tot diverse sectoren zoals bankieren, verzekeringen en zelfs overheidsdiensten, waar het kan helpen bij het verminderen van fraude, het verbeteren van contractbeheer en het vergemakkelijken van veilige transacties. 

Quantum computing 

Quantum computing, hoewel nog in een relatief vroeg stadium, is een andere trend die in 2024 belangrijk kan worden. Deze computers gebruiken quantum bits of qubits, die de potentie hebben om rekenkracht exponentieel te vergroten in vergelijking met traditionele computers. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor complexe berekeningen in velden zoals cryptografie, materiaalwetenschap en farmaceutische ontwikkeling, al zorgt het wel voor extra beveiligingsrisico’s waar je rekening mee moet houden. 

Internet of Things (IoT) en Smart Cities 

Tot slot zal de groei van het Internet of Things (IoT) nog sneller gaan, wat leidt tot de ontwikkeling van ‘smart cities’. Deze steden gebruiken IoT-technologieën om alles, van verkeersbeheer tot energieverbruik en afvalbeheer, te optimaliseren. De impact hiervan zal verreikend zijn, met verbeteringen in stedelijke efficiëntie, duurzaamheid en levenskwaliteit voor de inwoners. 

De kracht van IT in 2024  

Terwijl we ons aanpassen aan de aankomende (mogelijke) veranderingen, is het altijd van belang om de digitale veiligheid in het oog te houden. Axoft helpt je daarbij hulp te bieden. Van cloudoplossingen en cybersecurity tot geavanceerde data-analyse en samenwerkingstools, Axoft zorgt ervoor dat je optimaal profiteert van de nieuwste IT-trends. Neem contact met ons op en kom alles te weten hoe wij samen van 2024 een geweldig jaar kunnen maken.  

Wim Milder
Business Development Directeur