Whatsapp met ons

Microsoft harmoniseert licentieprijzen - wat betekent dit?
Nieuws 7 februari 2023

Microsoft harmoniseert licentieprijzen - wat betekent dit?

Alles lijkt duurder te worden: van de reguliere boodschappen tot de energieprijzen. Ook Microsoft volgt de prijsstijgingstrend. De techgigant heeft besloten de prijzen van de clouddiensten vanaf 1 april 2023 met 11% te verhogen. Waarom is dit nodig? Onze collega Wim Milder geeft antwoord op de vragen die dit met zich meebrengt. 

Waarom worden de prijzen hoger? 

Op 1 april 2023 verhoogt Microsoft de prijzen van meerdere clouddiensten. De reden waarom heeft volgens hen te maken met een enkel woord: harmonisatie. De prijzen zijn namelijk wereldwijd verschillend van elkaar, waardoor Microsoft heeft besloten om deze gelijke tred te laten houden met de Amerikaanse dollarkoers. Om dit gelijk te trekken betalen enkele landen met een andere koers meer voor de diensten. Zo gaan de prijzen voor landen die de euro hanteren stijgen met 11%.  

Om welke pakketten gaat het? 

Microsoft heeft aangegeven dat de prijswijziging voor de volgende services wordt uitgevoerd: 

  • Enterprise Agreement (Commercial, Government, and Enrollment for Education Solutions)
  • Microsoft Customer Agreement for enterprise (MCA-E) – Applies to seat-based offers 
  • CSP with MCA applies to seat-based offers (Commercial, Government, and Education Solutions) 
  • CSP legacy 
  • Open Value (Commercial, Government, and Education Solutions) 
  • Open Value Subscription (Commercial, Government, and Education Solutions) 
  • Microsoft Products and Services Agreement (MPSA; Commercial, Government and Academic) 
  • Microsoft Online Services Portal (MOSP) 
  • MCA Online 

Goed om te weten is dat Microsoft Azure niet meegaat in deze prijswijziging. De reden hiervoor is simpel. De prijzen voor deze software worden maandelijks al aan de dollarkoers aangepast en ook hierin afgerekend. 

Gaan de prijzen vaker veranderen? 

Jazeker, maar het bedrag hoeft niet altijd hoger uit te vallen. Microsoft laat namelijk weten dat ze vanaf nu twee keer per jaar de prijzen evalueren op basis van de dollarkoers. Wijzigt de koers, dan kun je tevens een prijswijziging verwachten voor de licenties. Dit kan ook positief uitvallen: omdat de koers variabel is bestaat er ook de mogelijkheid dat je minder voor een licentie hoeft af te rekenen. 

En vanaf wanneer gaat dit allemaal gelden? 

Zoals aangegeven gaat Microsoft vanaf 1 april 2023 de nieuwe tarieven doorvoeren. Gaat dit ook direct iets voor jouw licenties betekenen? Niet direct, want de lopende contracten blijven qua tarieven nog ongewijzigd. Pas als je besluit om vanaf of na 1 april een licentie aan te schaffen of te verlengen, dien je rekening te houden met de gestegen prijs. 

Hoe zit het met mijn licenties? 

Wil je meer weten over de harmonisatie van de tarieven of nog vóór 1 april 2023 gebruikmaken van het lagere tarief voor de Microsoft-diensten? Neem dan contact met ons op. Wij gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. 

Wim Milder 

Business Development Directeur