Whatsapp met ons

Mobile Device Management: wat is het en wat kun je ermee?
Nieuws 9 maart 2023

Mobile Device Management: wat is het en wat kun je ermee?

Elke branche kent zo zijn termen en benamingen. Noem het jargon. De wereld van telecom en IT zit daar vol mee. Mobile Device Management (MDM) is hierin een bekende term. Hoewel het een veelgebruikte term en praktijk is, doet het wellicht nog geen belletje rinkelen. Daarom geeft collega Joachim antwoord op de vraag wat MDM precies is en wat je ermee kunt. 

 

Wat is Mobile Device Management eigenlijk?

In correct Nederlands staat Mobile Device Management voor het beheer van mobiele apparaten. Dit is in de breedste zin van het woord te interpreteren. Zo kun je denken aan tablets, laptops en smartphones, maar ook aan devices zoals een smartwatch. Voor zakelijk gebruik is het niet alleen handig maar in veel gevallen ook nodig om apparaten te kunnen beheren. 

 

Waarom is dit dan nodig?

Een MDM-oplossing is nodig om je zakelijke data en apps veilig te houden. Deze zakelijke data en apps beperken zich allang niet meer tot alleen de vaste pc’s op kantoor. Tegenwoordig staan ze ook op mobiele devices die zich door het hele land of zelfs daarbuiten kunnen bevinden. Om te voorkomen dat deze vaak gevoelige data in verkeerde handen komt te vallen, is het nodig om te kunnen vertrouwen op sterk beheer.  

 

Moet je voor MDM altijd op kantoor zijn?

Voor zowel IT-beheerder als eindgebruiker fijn om te kunnen rekenen op betrouwbare hardware en veilige software. Het liefst willen beide partijen zonder moeite en oponthoud door kunnen met werken, ongeacht waar je bent. Dit is dan ook de reden dat veel MDM-oplossingen volledig via de cloud verlopen. De IT-beheerder kan op basis van monitoring op afstand precies de status van een toestel uitlezen en waar nodig en mogelijk een wijziging doorvoeren in de software. Ook updates van software kunnen ‒ wanneer dit wordt vereist door de beheerder ‒ worden geïnstalleerd, zonder enige tussenkomst van de eindgebruiker. Dit zorgt voor extra efficiëntie en gemak. 

 

Hoe beheer je een device met behulp van MDM? 

De meeste MDM-oplossingen gebruik je vaak als (cloud)applicatie in de browser. Vanuit die omgeving stel je alles in voor je zakelijke toestellen. Om te beginnen start je vaak met het maken van een zogenaamd profiel. Dit is een set aan instellingen die bepalen hoe een smartphone, app of bestanden gebruikt mogen worden. Je kunt meerdere profielen aanmaken voor verschillende functies en je kunt een profiel eenvoudig toewijzen aan meerdere toestellen. 

Op zoek naar een MDM-oplossing? Ga voor EASY!

Een toegankelijke en krachtige oplossing is Axoft EASY MDM. De gehele mobiele vloot is met dit managementsysteem gemakkelijk te beheren en te monitoren. Wil je meer weten over de kracht van deze MDM-oplossing en wat het kan betekenen voor jou en jouw collega’s? Neem dan contact met ons op en wij vertellen je hier graag meer over. 

 

Joachim Hodes 
Product- en partnermanager