Whatsapp met ons

Nieuwe IT-oplossing geen succes? Werk aan je IT-adoptie
Nieuws 16 februari 2023

Nieuwe IT-oplossing geen succes? Werk aan je IT-adoptie

Na de adoptie van een IT-oplossing kan het gebeuren dat er nog veel onduidelijkheden leven onder je collega’s. Daarom is het voordat je begint met een uitrol van de oplossing van groot belang dat de stappen die je moet nemen bij iedereen bekend zijn. Zonder een goede voorbereiding, kennis van zaken en duidelijk plan voor de toekomst is de kans op problemen groot. Hoe kun je zorgen voor een sterke IT-adoptie? Onze collega Wim Milder praat je graag bij. 

Breng huidige kennis in kaart 

De implementatie van een nieuwe IT-oplossing vergt veel van je collega’s die ermee aan de slag gaan. Zorg daarom dat je van tevoren weet wat je vraagt van het team. Is er meer kennis nodig op het gebied van de oplossing, regel dit dan ruim op tijd en voorzie hen van de gevraagde informatie. Is het ook na dit nog niet duidelijk? Neem dan even de tijd om te zorgen voor een extra moment van informatievoorziening. 

Introduceer de oplossing binnen het huidige team 

Hoe goed of behulpzaam een nieuwe IT-oplossing ook kan zijn, het is belangrijk om altijd met geduld te handelen. Installeer dus niet van de ene op de andere dag een nieuwe IT-oplossing. De reden hiervoor is simpel: verandering heeft tijd nodig. Een (digitale) toepassing is wellicht snel uitgerold, maar je collega’s die hiermee gaan werken moeten er nu nog aan gaan wennen. Sta daarom ook open om in ieder stadium van het proces vragen over de oplossing te beantwoorden. 

Trainingen en workshops 

Deze informatievoorziening kun je aanbieden in de vorm van een training of workshop, eventueel via de Axoft-cademy. Een professional op het gebied van de IT-oplossing die je wilt adopteren kun je tijdens een dergelijke kennissessie je collega’s bij laten praten. Hier kunnen ook vragen worden voorzien van een antwoord door iemand die veel ‘vlieguren’ heeft gemaakt met IT-dienst die je wilt uitrollen. Je geeft hiermee niet alleen de kennis maar ook het vertrouwen aan je collega’s. Zo weten ze precies waar ze aan beginnen en wat ze moeten doen. 

Zorg voor evaluaties 

Je collega’s hebben nu kennis van zaken en de IT-oplossing is uitgerold. Toch ben je nog niet klaar. Het is namelijk goed om altijd zicht te houden op hoe de oplossing in de praktijk werkt. Daarnaast kan het altijd gebeuren dat collega’s na de implementatie nog met vragen of onduidelijkheden zitten. Plan voor dit soort situaties een duidelijk evaluatiemoment of -momenten in. Je geeft je collega’s zo de ruimte om mogelijke kritiekpunten aan te wijzen, zodat je hier van kunt leren voor een volgend project. 

Axoft helpt jou met de IT-adoptie 

Vind je het lastig om een IT-adoptie van begin tot eind te regelen of weet je niet goed hoe je moet beginnen? Wij denken graag met je mee. Neem contact met ons op en we gaan graag met je in gesprek over alle mogelijkheden.  

Wim Milder  

Business Development Directeur