Whatsapp met ons

Openbaar wifi? Openbaar jouw gegevens niet
Nieuws 26 maart 2024

Openbaar wifi? Openbaar jouw gegevens niet

Een openbaar netwerk is echter niet alleen handig voor jou, maar ook voor hackers.

Even in het restaurant, bij de bushalte of op het terras inloggen op het openbare wifi-netwerk met je werklaptop of -telefoon? Het is gemakkelijk om snel die ene offerte of dat belangrijke document naar je collega of klant te sturen. Een openbaar netwerk is echter niet alleen handig voor jou, maar ook voor hackers. Onze collega Ricardo de Rijcke wijst je op de gevaren én de beschermingsopties bij het gebruik van een dergelijke verbinding. 

Wees altijd alert

De eerste stap naar veilig internet begint bij jezelf. Log dus niet zomaar in met je laptop, tablet, telefoon of ander apparaat op een willekeurig wifi-netwerk. De meeste openbare wifi-netwerken zijn niet voor niets gratis toegankelijk: ergens zit een verdienmodel achter. Dit kan zijn dat de wifi wordt aangeboden door het bedrijf waar je op dat moment iets consumeert, maar in de meeste gevallen betekent dit dat jouw gegevens worden verzameld. Bovendien kan iedereen met gemak een openbaar wifi-netwerk opzetten, ook kwaadwillenden. Let dus goed op dat je alleen verbinding maakt met een bekend netwerk 

Internetgebruik via VPN

Door in principe geen verbinding te maken met een openbaar netwerk wordt al een groot gevaar vermeden als het gaat om mogelijke datalekken. Maar wat als je juist wél verbinding met internet moet maken terwijl je niet op kantoor bent of op een vertrouwde locatie bent? Een veilige manier om buiten de deur te surfen is door gebruik te maken van een VPN (Virtual Private Network). Met behulp van zo’n verbinding wordt al je data versleuteld en kun je op een veiligere manier blijven werken. 

Firewall en overige security

Daarnaast zijn er nog enkele maatregelen om jouw online ervaring te beveiligen. Zo kan op vrijwel elk apparaat een firewall worden geïnstalleerd, evenals krachtige anti-malwaresoftware, en kan er gebruik worden gemaakt van 2FA (tweestapsverificatie). Het gebruik van 2FA is gedurende de hele werkdag een goed idee. Door op twee manieren in te loggen, wordt het voor hackers direct moeilijker. Denk hierbij aan een wachtwoord én een sms-code, die vaak niet allebei in handen zijn van externe partijen. 

Informatie nodig?

Bij Axoft weten wij waar we het over hebben. Surf altijd veilig en weet op welke manier je het beste kunt beveiligen. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Neem vandaag contact met ons op en wij helpen je direct op de online weg.