Whatsapp met ons

Quantumveiligheid voor het bedrijf: wat is dat?
Nieuws 9 november 2023

Quantum­veiligheid voor het bedrijf: wat is dat?

Hessam Kolah-chi vertelt je meer over quantumveiligheid en de opkomst van quantumcomputers

Heb je al gehoord over de recente ontwikkelingen rondom quantumveiligheid? Zo niet, dan is het tijd om je aandacht hierop te richten. Deze nieuwe benadering van cybersecurity houdt rekening met de opkomst van quantumcomputers: machines die de potentie hebben om traditionele beveiligingsmechanismen te doorbreken. Onze collega Hessam Kolah-chi vertelt je graag meer over quantumveiligheid aan de hand van drie vragen.

Wat is quantumveiligheid?

Een korte uitleg: quantumveiligheid gaat over het beschermen van gegevens tegen mogelijke dreigingen die voortkomen uit het gebruik van quantumcomputers. Waar traditionele computers als betrouwbare werkmachines worden gezien, hebben quantumcomputers het potentieel om huidige beveiligingsstandaarden te doorbreken. Deze hypermoderne machines benutten de principes van de quantummechanica. En dat geeft hen ongelooflijke rekenkracht. Hierdoor kunnen ze complexe cryptografische sleutels in recordtijd kraken. Het is dus essentieel om onze beveiligingssystemen aan te passen aan dit nieuwe tijdperk van technologie.

Waarom is actie nu noodzakelijk?

Terwijl technologie blijft evolueren, wordt het steeds belangrijker om op de hoogte te blijven van dergelijke ontwikkelingen. Het waarborgen van quantumveiligheid kan het verschil betekenen tussen een beveiligde toekomst of kwetsbaarheid voor nieuwe dreigingen.

Een recent rapport van NCSC onderstreept hoe cruciaal het is om nu te handelen. Hoewel de ontwikkeling van quantumcomputers nog gaande is, klinkt het advies helder: zet nu stappen. Technologische vooruitgang neemt geen pauze. Het rapport geeft aan dat quantumcomputers in de toekomst onze huidige, als veilig beschouwde, versleutelde informatie kunnen kraken. De komst van krachtigere quantumtechnologieën zorgt ervoor dat traditionele beveiligingsmaatregelen mogelijk binnen een decennium verouderd zijn. Dit leidt vervolgens tot enorme beveiligings- en privacyproblemen als organisaties hun encryptiemethoden niet op tijd updaten naar quantumveilige alternatieven.

Hoe Axoft kan helpen?

Als je weet welke uitdagingen er voor je liggen, kun je zorgen dat je erop voorbereid bent. En daarbij staan wij bij Axoft voor je klaar:

  1. Bewustwording: het start met kennis. Iedere medewerker, van IT-specialist tot administratief medewerker, moet op de hoogte zijn van deze ontwikkelingen.
  2. Technische aanpassingen: Axoft heeft de expertise om huidige systemen te herzien en voor te bereiden op een quantumtoekomst.
  3. Consistente monitoring: via onze IT-monitoringsdiensten zorgen we ervoor dat je systemen proactief beschermd blijven tegen dreigingen.

Meer weten?

Ben je klaar om de toekomstige uitdagingen van quantumveiligheid aan te gaan? Axoft beschikt over de expertise en tools om jouw organisatie quantumveilig te maken. Zet vandaag nog die essentiële stap richting een veiligere toekomst en waarborg de integriteit van je gegevens. Neem nu contact op en laten we samenwerken aan een robuuste beveiligingsstrategie.

Hessam Kolah-chi
Accountmanager