Whatsapp met ons

Regel thuis je wachtwoorden
Nieuws 25 augustus 2023

Regel thuis je wachtwoorden

Hoe kun je thuis je wachtwoorden beheren op een veilige en gemakkelijke manier?

Het hybride werken heeft naast vele voordelen ook enkele bijkomende uitdagingen. Naast een correcte werkomgeving, internetverbinding en optioneel een leuke bureauplant is er iets anders van groot belang: inloggegevens. Hoe kun je thuis je wachtwoorden beheren op een veilige en gemakkelijke manier? Onze collega Ricardo de Rijcke vertelt je graag meer.

Makkelijk is gevaarlijk

Werk je met bedrijfsgegevens, dan is het de verantwoordelijkheid van zowel jou als van het bedrijf dat wachtwoorden op een veilige manier worden gebruikt. Een makkelijke manier van ‘beheer’ is natuurlijk de bekende gele post-its. Wachtwoord opschrijven, aan je monitor of bureaurand hangen en klaar. Uiteraard is dit verre van veilig. Niet alleen bij een inbraak kan een crimineel gemakkelijk bij je gegevens. Bij het verlies van een briefje kom je ook niet heel veel verder.

Wachtwoord voor alles

De andere veelgebruikte manier is het gebruik van een enkel wachtwoord voor alle inloglocaties. Of je dit nu invult om in Windows te komen, je (bedrijfs)mail of de SharePoint-omgeving ‒ het is lekker makkelijk en handig. Zoals je kunt verwachten is ook dit verre van veilig: je wachtwoord hoeft maar een enkele keer te lekken en al je omgevingen zijn open voor kwaadwilligen. Ditzelfde geldt voor de kwaliteit van je wachtwoord. Met een seizoen plus het huidige jaartal, de naam van je kind of favoriete huisdier is een hacker binnen no-time ook binnen.

Optimale veiligheid én gemak

Hoe valt het gebruiken van wachtwoorden in combinatie met veilige logins voor hybride werken te combineren? Een goede manier is LastPass. Dit wachtwoordmanagementprogramma heeft meerdere voordelen voor een zorgeloze werkdag. Om te beginnen is LastPass te gebruiken op nagenoeg ieder apparaat. Door de applicatie te downloaden kun je op je smartphone, laptop, vaste computer en tablet snel je inloggegevens erbij pakken. Tijdens het browsen kun je automatisch de gegevens vanuit de beschermde wachtwoordenkluis laten invullen met behulp van de LastPass-plug-in.

Generator op zak

Zoals eerder is aangegeven is het gebruik van een makkelijk te raden wachtwoord verre van veilig. LastPass biedt hiervoor ook een passende oplossing. Met de wachtwoordgenerator is het mogelijk om een volledig willekeurig wachtwoord aan te maken. Verwacht geen makkelijk te onthouden zaken zoals ‘Fikkie123’, maar eerder wachtwoorden zoals j3yJ55Je79EHb@!. Maar hoe kun je dit onthouden? Gewoon opslaan in LastPass en je zit goed.

Meer weten

Wil je nooit meer een wachtwoord vergeten, ongeacht waar je werkt? Met LastPass ben je daarvan verzekerd. Om meer informatie over deze software te ontvangen, kun je contact met ons opnemen. We praten je graag bij over de mogelijkheden!

Ricardo de Rijcke
Commercieel Manager