Whatsapp met ons

Roaming in Rome of surfen op het strand: grenzeloos bereikbaar
Nieuws 12 september 2023

Roaming in Rome of surfen op het strand: grenzeloos bereikbaar

Was jij afgelopen zomer veilig aan het surfen, zowel op het water als online?

Het gebruik van het telefoonverkeer is zoals verwacht flink gewijzigd in de afgelopen zomer. Volgens cijfers van KPN is er tot 30% minder gebeld, terwijl het dataverkeer wel aanzienlijk is toegenomen. Dit klinkt wellicht goed, al kan het ook van invloed zijn op het zakelijk dataverkeer. Was jij afgelopen zomer veilig aan het surfen, zowel op het water als online? Onze collega Rick de Ruiter legt uit wat roaming is, waar Nederlanders vooral waren te vinden en welke belangen dit heeft voor de zaak.

Wat is roaming?

Wanneer je je mobiele apparaat in het buitenland gebruikt om online te gaan, maak je verbinding met een plaatselijk netwerk. Dit netwerk vormt een theoretische brug naar het netwerk van de eigen telecommunicatieprovider. Deze verbinding over de grens staat bekend als roaming of dataroaming. Waar dit voorheen extra geld kostte, is inmiddels binnen de EU afgesproken dat je volledig binnen je eigen abonnementskosten blijft. Let wel op dat als je verbinding maakt vanaf een boot of vanuit een vliegtuig je je vaak niet meer in de EU bevindt en je dus wél extra betaalt.

Populaire hot spots

Wellicht leuk om te weten: het roamingverkeer van KPN-klanten kwam de afgelopen zomer voor het grootste deel uit Frankrijk. Ook in Duitsland en Spanje werd er volop digitaal gesurft door ons Nederlanders, gevolgd door Italië en België. Er waren zelfs enkele dagen waarop er extra data werd verbruikt. Denk hierbij aan het volgen van belangrijke sportevenementen zoals de Formule 1 of het vrouwenvoetbal, maar ook de winst van wielrenner Mathieu van der Poel werd live meebeleefd.

Zakelijke blik op roaming

De grote vraag is en blijft: is roaming in het buitenland onveiliger dan normaal? Gelukkig niet. Je maakt namelijk verbinding via buitenlandse connecties met je eigen Nederlandse netwerk. Dit is niet onveiliger dan wanneer je van deze verbinding gebruikmaakt in Nederland. Toch zijn er in het buitenland wel andere zaken om alert op te zijn.

Alertheid is kostbaar

Toch nog even snel een werkmail versturen via je mobiele toestel? Het is zeker met een zakelijk device altijd goed om je bewust te zijn van jouw connectie, zeker in het buitenland. Heb je op een bepaalde locatie geen goede dekking maar kun je wel gebruikmaken van een openbaar, gratis wifi-netwerk? Maak hier alsnog geen verbinding mee en wacht totdat je zeker weet waar je verbinding maakt. Dit soort gratis internetplekken zijn voor hackers en andere kwaadwillenden een makkelijke manier om al jouw gegevens te onderscheppen. Maak daarom altijd gebruik van een VPN-verbinding. Zo ben je verzekerd van veiligheid, waar je ook bent.

Meer weten

Ben je net terug van vakantie of heb je juist plannen om op reis te gaan? Wij denken graag met je mee hoe zowel jij als jouw collega’s op de veiligste manier kunnen surfen. Neem vandaag contact met ons op en wij geven je snel advies over de mogelijkheden.

Rick de Ruiter
Sales