Whatsapp met ons

Security awareness: het belang van online veiligheid
Nieuws 6 juli 2023

Security awareness: het belang van online veiligheid

Onze collega Joachim geeft enkele handvatten, zodat je je volledig bewust bent en blijft van je online security.

Volgens een recent onderzoek van het CBS zijn maar liefst 2,2 miljoen Nederlanders in 2022 slachtoffer geworden van cybercriminaliteit. Wat kun jij doen om hier niet alleen dit jaar maar ook in de toekomst niet bij te horen? Onze collega Joachim geeft enkele handvatten, zodat je je volledig bewust bent en blijft van je online security.

 

Persoonlijke bewustwording

De eerste tip is simpel, maar wordt in de praktijk weinig uitgevoerd. Niet alleen jijzelf, maar ook jouw collega’s dienen scherp te zijn als het aankomt op veiligheid. Denk hierbij aan het locken van je laptop als je van je werkplek bent. Ook de manier waarop je omgaat met verdachte e-mails of appjes speelt hierin een rol. Open geen hyperlinks of documenten als je niet zeker weet of dit wel veilig is. Op deze manier voorkom je door bewust bezig te zijn met de veiligheid potentieel schadelijke problemen.

 

Volledig eindpuntbeheer

Met eindpuntbeheer zijn alle apparaten in de (digitale) vloot voorzien van een optimale bescherming. Een eindpunt is kortgezegd een device dat met behulp van een internetverbinding informatie uitwisselt met een bestaand (computer)netwerk. Met een sterke eindpuntbeheeroplossing is ieder verbonden apparaat voorzien van realtime bescherming van de meest uiteenlopende softwaretoepassingen. Of dit nu bedrijfsapplicaties zijn of third-partyoplossingen: je werkt 24/7 en locatieonafhankelijk veilig.

 

Wachtwoordmanagement

Een wachtwoord zoals Welkom123 is natuurlijk niet veilig. Dit gaat ook op voor varianten van hetzelfde wachtwoord (zoals ‘Zomer2023’/‘Winter2023’ of ‘Snuffie123’/‘Snuffie456’). Met een simpel stukje software kan een hacker gemakkelijk dit soort wachtwoorden kraken, waarna de gevolgen niet te overzien zijn. Maar hoe kun je overal veilig inloggen zonder een wachtwoord te hoeven onthouden? Met een wachtwoordmanager is dit mogelijk. Sla hierin niet alleen unieke wachtwoorden op: de applicatie biedt vaak ook de optie om een wachtwoord te genereren. Dit zijn vaak wachtwoorden die niet snel te raden of hacken zijn, zoals yiD@YkOu3jE7!@. Dan is het wel belangrijk om het wachtwoord van deze wachtwoordmanager niet te vergeten.

 

Tweefactorauthenticatie

Het gebruik van een gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen is zeker voor een werkomgeving met veel gevoelige informatie aan de lichte kant. Voor een echt veilige werkplek kun je ervoor kiezen om een tweefactorauthenticatie in te schakelen. Dit houdt in dat je twee methodes gebruikt om een specifieke applicatie of mailbox te openen. De combinaties voor een dergelijke inlog zijn bijvoorbeeld de invoer van een wachtwoord samen met een code die wordt verzonden naar een e-mailadres. Andere mogelijke inlogopties zijn onder andere het goedkeuren van een melding in een speciale applicatie, het ontvangen van een code via een telefoongesprek of het invoeren van een cijfercombinatie van een fysieke of digitale token.

 

Meer weten?

Wees je bewust van je eigen online veiligheid. Om hierin te kunnen assisteren, bieden wij Axoft EASY Security. Hiermee ben je waar en wanneer je ook werkt voorzien van de beste beveiliging. Wil je meer weten over deze dienst, over een van de andere bovenstaande tips of over security awareness zelf? Neem dan contact met ons op en wij gaan graag met je in gesprek.

Joachim Hodes
Product- & Partnermanager