Whatsapp met ons

Tips om ook thuis te genieten van supersnel wifi netwerk
Nieuws 30 maart 2021

Tips om ook thuis te genieten van supersnel wifi netwerk

Op kantoor heeft u het wifi netwerk tot in de puntjes verzorgd; uitgebreide analyses van het bereik, de juiste plaatsing van de nodige access points en niet te vergeten: helemaal up-to-date met de snelste en veiligste technologieën. Maar uw collega’s werken nu vanuit huis. Hoe zorgt u ervoor dat zij thuis ook de wifiverbinding hebben om zonder frustraties snel te kunnen werken? Met deze tips helpt u ze op weg naar een supersnel wifi netwerk.

1. Check de plaatsing van uw wifirouter

De plek waar u de router plaatst bepaalt voor een groot deel het bereik van het signaal van het wifi netwerk. Vaak zit een router ver weggestopt. Betonnen muren en vloeren kunnen ook een signaal blokkeren. Zorg er zoveel mogelijk voor dat een wifirouter vrij in de ruimte staat. Probeer ook andere elektrische apparaten in de buurt te mijden. Beeldschermen, draadloze speakers, magnetrons; het zijn zomaar enkele apparaten die een draadloos signaal kunnen verstoren.

2. Gebruik een ander wifikanaal

Ook kan er verstoring ontstaan door andere draadloze netwerken in de buurt. In dat geval kan er een ander kanaal voor het wifinetwerk worden ingesteld via de routerinstellingen. U kunt de router zelf automatisch een kanaal laten kiezen, of u kunt dit instellen. Via apps zoals ‘Wifi Analyzer’ ziet u welke wifinetwerken er in de omgeving zijn en welke kanalen deze gebruiken. Zo kunt u er een kiezen die niet of nauwelijks gebruikt wordt.

3. Versterk het signaal met een wifibooster

Het kan ook simpelweg zijn dat de router niet de capaciteit heeft om op elke plek in huis te komen. In dat geval kan het toevoegen van extra access points in huis uitkomst bieden. Een eenvoudige vorm hiervan is door gebruik te maken van het elektriciteitsnetwerk in huis. Plug een punt in het stopcontact bij uw router en plug een tweede punt daar in huis waar het bereik onvoldoende is. Deze access points kunnen zowel bedraad als draadloos internet bieden.

4. Gebruik de 5-GHz frequentie

Veel wifinetwerken gebruiken twee frequenties om uit te zenden: 2,4 GHz en 5 GHz. Vrijwel alle laptops en pc’s ondersteunen de 2,4-GHz verbinding, maar niet alle devices ondersteunen de 5-GHz verbinding. De 5-GHz frequentie heeft geen last van andere apparaten of netwerken, waardoor je een snellere en stabielere verbinding kunt ervaren. Ondersteunt uw pc of laptop deze niet? Dan kunt u met een wifidongle via USB, of een netwerkkaart voor de pc, uw wifiverbinding een werkelijke boost geven.

5. Check de maximale snelheid van uw internetabonnement

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de snelheid van het afgesloten internetabonnement niet past bij het internetgebruik van het huishouden. Werken beide ouders bijvoorbeeld vanuit huis, regelmatig met videobellen, terwijl de kinderen tegelijkertijd online gamen en video’s streamen? Dan biedt een instapabonnement waarschijnlijk niet de benodigde snelheid.

Een snelle check: wordt er maximaal één apparaat tegelijkertijd gebruikt om te videovergaderen, online te gamen of te streamen? Dan volstaat een downloadsnelheid van 20-50 Mbit/s. Komt het voor dat er tegelijkertijd twee of meer devices gebruikt worden voor videovergaderen, online gamen, downloaden of streamen? Dan is een downloadsnelheid van minimaal 50 Mbit/s gewenst.

Vragen? Neem contact op

Heeft u uitdagingen bij het veilig en snel laten thuiswerken van uw collega’s? Neem contact op met onze adviseurs. Wij zorgen ervoor dat uw collega’s op een veilige en verantwoorde manier hun werk kunnen doen, zowel op kantoor als vanuit huis.