Whatsapp met ons

Tips voor een betere werk- en privébalans in 2023
Nieuws 14 februari 2023

Tips voor een betere werk- en privébalans in 2023

Op kantoor beginnen met een opdracht en deze thuis afronden of vanuit je thuiswerkplek een videovergadering houden. De hybride werkplek is populairder dan ooit, maar wellicht is dit soms iets te veel. Waarom niet als goed voornemen om de balans tussen privé en werk meer te waarborgen? Onze collega Ricardo de Rijcke geeft enkele tips om dit soepeler te laten verlopen.

Werk hybride wanneer het kan 

Het is goed om hybride te werken, maar zie het niet als een verplichting. Voegt thuiswerken meer toe aan jouw eigen productiviteit of aan dat van jouw collega’s? Of werk je toch geconcentreerder als je op kantoor zit? Maak van thuiswerken geen verplichting, maar zorg wel dat het bespreekbaar is of mogelijk wordt gemaakt. Dit geeft niet alleen flexibiliteit maar ook een goede keuzemogelijkheid, zodat je alle opties openhoudt. 

Maak duidelijke afspraken met collega’s 

Spreek van tevoren duidelijk met je collega’s af wanneer je thuis of op een andere locatie aan het werk bent. Zo weten ze waarom je niet op kantoor bent en kan er afhankelijk van het werk ook meer rekening mee worden gehouden. Daarnaast is het ook goed om met de aanwezigheidsfunctie van Teams aan te geven of je thuis of op kantoor bent. 

Werk via de cloud 

Het opslaan van documenten op een lokale plaats kan positief klinken, maar voor het flexibele werken is het minder prettig. Werk je bijvoorbeeld op een kantoorcomputer en sla je in een eigen, lokale map een bestand op? Dan kun je waarschijnlijk vanuit huis dit document niet openen. Regel daarom ook dat je voor al je werkgegevens via de cloud kunt werken. Sla hierin documenten op en wees ervan verzekerd dat je altijd en overal bij al jouw bestanden kunt. 

Ruim thuis na een werkdag je spullen op 

Heb je thuis geen af te sluiten werkkamer, werk je in de woonkamer of op een andere wat meer openbare plaats? Ruim dan aan het einde van je werkdag al je spullen netjes op. Zo weersta je de verleiding om nog snel wat in je notitieboekje te schrijven, nog een mailtje op de laptop te versturen of iets anders wat werkgerelateerd is. Schuif dus na je werk alles in een werktas, keukenkastje of lade.  

Privézaken niet of nauwelijks in de buurt hebben 

Hoewel je in je privéomgeving in je eigen tijd nog weleens geneigd kunt zijn om iets voor het werk te doen, kun je tijdens een thuiswerkdag nog door je eigen zaken worden afgeleid. Denk bijvoorbeeld aan even een wasje doen, de vaatwasser in- of uitruimen of de prullenbak legen. Ruim voordat je aan de slag gaat zoveel mogelijk op wat je in de buurt hebt. Zo is de kans een stuk kleiner dat je tijdens werktijd door je privéomstandigheden afgeleid wordt. 

Axoft biedt handvatten voor betere balans 

Voor iedereen is het goed om een correcte werk-privébalans te hebben. Wij hopen dan ook dat je met behulp van bovenstaande handvatten nog meer balans kunt vinden. Wil je meer weten over een van bovenstaande tips of heb je een eigen tip die je wilt delen? Neem dan contact met ons op. 

Ricardo de Rijcke 

Commercieel Manager