Whatsapp met ons

Openbaar wifi vaak niet zonder risico!
Nieuws 26 juli 2017

Openbaar wifi vaak niet zonder risico!

Drie op de vijf internetgebruikers denken dat het gebruik van niet beveiligde wifi netwerken zonder risico is. Uit onderzoek van Symantec blijkt echter dat het gebruik van wifi in zogenoemde free zones niet zonder gevaar is!

Openbare wifi-netwerken

Openbare wifi netwerken worden aangeboden in het OV, winkelcentra, conferentiezalen, restaurants, beursgebouwen ga zo maar door. Vooral jongeren, freelancers en werknemers die veel onderweg zijn maken veelvuldig gebruik van de laagdrempeligheid van deze wifi-netwerken. Dit gebruik is helaas alleen niet zonder gevaar!

Datalekken

Voor het gebruik van openbare wifi-netwerken zijn vaak geen gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Het gevaar dat schuilt is dat iedereen in kan loggen op deze netwerken. Met speciale apparatuur is het hierdoor mogelijk om verbonden telefoons uit te lezen en gevoelige gegevens in te zien. Ook is het mogelijk om ongewenste software op laptops, smartphones of tablets te installeren. Denk hierbij aan virussen of zelfs ransomware.

4G

Om er zeker van te zijn dat je niet op een onbeveiligd netwerk terecht komt, kun je het beste gebruik maken van je hotspot op je mobiele telefoon. Je kunt je hotspot aandoen op je telefoon en met je laptop of tablet laten verbinden. Hou er wel rekening mee dat dit ten koste gaat van de databundel, maar het risico op datalekken wordt hiermee nihil. Heb je niet genoeg data in je bundel? Dan kun je dit vaak door een paar euro meer te betalen laten verhogen. Wil je dit liever niet, maar toch gebruik maken van veilige verbinding? Maak dan gebruik van een VPN verbinding. VPN verbindingen bieden een sterke beveiliging tegen zaken zoals dataverlies en hacks.

Organisaties met veel mobiele medewerkers doen er goed aan een MDM oplossing (Mobile Device Management oplossing) te gebruiken. Axoft biedt Mobile Device Management oplossingen aan en kan zo op afstand de organisatie in de gaten houden!