Ransomware grootste bedreiging
Ransomware, een vorm van malware, is inmiddels uitgegroeid tot de grootste cybersecurity-bedreiging wereldwijd. Uit het Verizon Data Breach Investigations Report (DBIR) 2018 is gebleken dat het aantal aanvallen is verdubbeld sinds begin 2017. De focus ligt nu op bedrijfskritieke systemen, maar ook de menselijke factor blijft een probleem. Je kunt een ransomware-aanval herkennen doordat je file servers en/of databases versleuteld zijn. Dit zorgt niet alleen voor financiële schade doordat het bedrijf uit de lucht is, maar de aanvallers eisen ook steeds grotere sommen met geld.
Phishing en Financial Pretexting
Bij Phishing en Financial Pretexting (=identiteitsfraude om vertrouwelijke financiële gegevens te verwerven) speelt de menselijke factor een grote rol. Samen zijn ze goed voor 98% van de sociale incidenten en 93% van alle onderzochte inbreuken. Aanvallen middels Financial Pretexting zijn sinds het DBIR 2017 zelfs meer dan vervijfvoudigd! Toch mag ook Phishing niet worden onderschat. Hoewel 78% van de mensen vorig jaar slaagde voor de phisingtest, trapt 4% van de mensen in elke phishing-campagne. En cybercriminelen hebben slechts één slachtoffer nodig om door te dringen in een organisatie.
Daarnaast blijkt dat deze aanvallen zich voornamelijk richten op de HR-afdeling van bedrijven. Op deze manier worden loon- en belastinggegevens van werknemers opgevraagd, zodat de cybercriminelen belastingfraude kunnen plegen en belasting teruggaven kunnen omleiden.
DDoS
Een ander veelvoorkomende aanval, is de DDoS-aanval. DDoS, kortom Distributed Denial of Service, wil zeggen dat er een cyberaanval plaatsvindt vanaf meerdere computers. Die zorgen er samen voor dat een netwerk, website of internetdienst voor langere tijd uit de lucht is. Vaak regelen cybercriminelen het zo dat ze de aanval starten, stoppen en vervolgens weer opnieuw starten zodat andere inbreuken gecamoufleerd worden.
Wat kunnen bedrijven doen om aanvallen tegen te gaan?
Inmiddels zijn er diverse systemen en services ontwikkeld die bedrijven kunnen aanschaffen om de werkomgeving zo veilig mogelijk maken. Een voorbeeld hiervan is onze dienst Axoft EASY Anti-malware. Met deze dienst neemt u bij ons een oplossing af die uw computers beschermt met de allerlaatste anti-malware definities. Het systeem is gekoppeld aan een wereldwijd systeem dat de laatste ontwikkelingen op het gebied van malware scant en onschadelijk maakt. Breekt er in India een nieuw virus uit? Dan wordt deze besmetting gelijk aan de cloud gemeld zodat wij in Nederland al beschermd zijn voordat dit virus hier uit kan breken. Dit zorgt er voor dat u zo goed mogelijk bent gedekt tegen de laatste virussen en malware, zonder dat u hier veel omkijken naar heeft.
Bron: TelecomPaper