Whatsapp met ons

Veelgebruikte securitytermen en -afkortingen ‒ wat betekenen ze?
Nieuws 3 oktober 2021

Veelgebruikte securitytermen en -afkortingen ‒ wat betekenen ze?

Wie op enige manier met security en IT bezig is, komt regelmatig allerlei exotisch klinkende termen en afkortingen tegen. Maar wat betekenen begrippen als 2FA, AVG en endpoint eigenlijk? Axoft-collega Ricardo de Rijcke zet een aantal veelvoorkomende securitytermen uiteen. Handige informatie waarmee u uw securitykennis snel weer even opfrist.

Bekende securitytermen op de werkplek

Er zijn tegenwoordig talloze securitymaatregelen voor het beveiligen van de werkplek. Dat betekent dat er minstens net zoveel termen zijn, en die zij niet altijd direct even duidelijk. Een overzicht van veelgehoorde securitytermen rondom werkplekbeveiliging:

  • 2FA – 2FA staat voor tweefactorauthenticatie, een securitytechniek waarmee u inlogt via twee stappen. De eerste stap kan het invoeren van een wachtwoord zijn, de tweede stap een unieke code die gebruikers op hun toestel ontvangen. Deze extra stap zorgt ervoor dat de toegang tot werkplekken nog sterker beveiligd is.
  • Endpoint – Een endpoint is het device waarop de gebruiker werkt, zoals een laptop of smartphone. Het is letterlijk het ‘eindpunt’, ofwel de laatste schakel in de securityketen.
  • MDM – Mobile Device Management. Dit staat voor het op afstand beheren en beveiligen van mobiele apparaten via speciaal daarvoor ontwikkelde oplossingen.
  • SSO – Single Sign On, ofwel één set inloggegevens waarmee gebruikers toegang krijgen tot meerdere apps. Het voordeel van SSO is dat gebruikers maar één gebruikersnaam en één wachtwoord hoeven te onthouden.
  • VPN – Virtual Private Network, een versleutelde privéverbinding tussen endpoints en het bedrijfsnetwerk. Het uitwisselen van gegevens verloopt hierdoor veel veiliger.

Veelgehoorde termen rondom cyberdreigingen

Nog spannender wordt het als we kijken naar cyberdreigingen. Klinkende termen genoeg, maar wat ze nu precies inhouden? Een overzicht van enkele veelgehoorde begrippen.

  • Phishing ‒ Hierbij ‘hengelen’ cybercriminelen naar manieren om uw gegevens buit te maken. Een bekend voorbeeld zijn phishing-mails, waarbij cybercriminelen misleiding toepassen om gegevens buit te maken voor frauduleuze doeleinden.
  • Spoofing – Spoofing is de Engelse term voor identiteitsvervalsing. Hierbij doen cybercriminelen zich voor als, bijvoorbeeld, uw bank of verzekeringsmaatschappij, met als doel uw gegevens te achterhalen en deze voor malafide doeleinden in te zetten.
  • Ransomware – Dit is de term voor schadelijke software die uw bestanden ‘gijzelt’ en zogenaamd pas na betaling van losgeld weer toegankelijk maakt.
  • DDoS – Distributed Denial of Service. Dit is een aanvalstechniek waarbij grote aantallen verzoeken vanaf meerdere computers naar servers worden gestuurd, die daardoor overbelast raken. Het gevolg daarvan is dat de dienstverlening stil komt te liggen.
  • AVG/GDPR – AVG staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dit zijn wettelijke richtlijnen voor het veilig verwerken van (privacygevoelige) informatie. GDPR (General Data Protection Regulation) is de internationale term voor deze richtlijnen.

Axoft houdt uw kennis up-to-date

Kennis van termen helpt u goed op weg meer inzicht te krijgen in security, wat nog altijd geldt als een zakelijke prioriteit. En dat maken we bij Axoft graag zo makkelijk mogelijk; geen ingewikkelde termen, maar duidelijke en heldere taal. In combinatie met toekomstgerichte oplossingen houden we uw security op die manier vanbinnen en vanbuiten ijzersterk. Neem contact op voor advies en oplossingen op maat of schrijf je hier in voor onze cybersecurity training.

Ricardo de Rijcke – Commercieel Manager