Whatsapp met ons

Vertrouwen is mooi, maar  bescherming blijft echt nodig
Nieuws 14 mei 2024

Vertrouwen is mooi, maar bescherming blijft echt nodig

Mimecast rapport toont kwetsbaarheid van bedrijven

Mimecast heeft recentelijk de 8e editie van het ‘State of E-mail & Collaboration Security Report’ uitgebracht. Het zeer goed onderbouwde rapport is gebaseerd op een wereldwijde survey onder 1.100 IT & Cyber Security Professionals alsmede op de laatste Global Threat Intelligence Reports van Mimecast. Ditmaal is het rapport ook nog eens uitgebreid met Collaboration Security, dus breder en vollediger dan ooit.

We behandelen hier enkele topics uit het rapport in vogelvlucht. Een paar zaken vallen op en bevestigen (deels) wat we allemaal al weten, maar blijkbaar toch niet doen.
Met stip op 1; e-mail is nog altijd het voornaamste en makkelijkste doelwit voor aanvallers, maar de dreiging van collaboration tools neemt sterk toe. Je wordt uitgenodigd voor een online vergadering en dat klinkt best logisch? Check toch even vooraf of het een betrouwbaar contact is voordat je klikt op deelname!

In bijna driekwart van de gevallen is human risk de oorzaak, 15 procent pakt het aan


In 74 procent van de gevallen wordt het lek in de beveiliging veroorzaakt door een op het oog onschuldige actie, een goedgelovige menselijke fout. Human risk blijft blijkbaar de meest lastig te nemen horde voor Security Teams. Vierenzeventig procent, daar is dus winst te behalen! Wat opvalt is dat ondanks dit hoge percentage slechts 15% van de bevraagde organisaties aangeeft ‘cyber awareness training’ op continue basis aan te bieden aan het personeel. Bij Axoft zetten we daar juist vol op in en meer en meer relaties maken gebruik van KnowBe4, het platform dat we sinds jaren toepassen voor security awareness training, gecombineerd met gesimuleerde phishing-aanvallen

Phishing-aanvallen groeit fors en DMARC Management staat op ieders netvlies


De eerdergenoemde Security Teams constateren ook een toename van meer dan 40 procent in het aantal phishing-aanvallen. Die worden lastiger te (be)grijpen omdat ze steeds doordachter worden, aangezien ze meer en meer gevoed worden door Generative AI. Wat ons betreft een reden te meer om KnowBe4 in te zetten!

DMARC Management staat, zo blijkt uit het Mimecast onderzoek, wél hoog op de agenda. Van de ondervraagden gebruikt 94% DMARC of men geeft aan dit in 2024 van plan te zijn.
DMARC? Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance, of in simpel Nederlands een gecontroleerde manier om je uitgaande e-mailberichten te authentiseren. Het is een bewezen standaard voor e-mailverificatie die helpt om je organisatie te beschermen tegen spoofing-aanvallen. Wanneer je DMARC instelt, vertelt het de wereld of e-mails wel echt van jou afkomstig zijn. Wil je meer weten over de voordelen van het gebruik van DMARC, of over KnowBe4? Onze collega Wim Milder praat je met alle plezier bij. Wil je het complete Mimecast rapport aanvragen? Neem dan contact met ons op!