Whatsapp met ons

Vier spraakmakende ontwikkelingen op het vlak van IT
Nieuws 26 juli 2022

Vier spraakmakende ontwikkelingen op het vlak van IT

We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar we kunnen ons er wel op voorbereiden. Toch weerhoudt dat Wim Milder er niet van om zo nu en dan te kijken naar de wereld om ons heen. Welke IT-trends en -ontwikkelingen hebben straks een grote impact op ons dagelijks leven? In dit artikel deelt hij vier van deze ontwikkelingen met ons.

1. Bedrijven moeten verandering en innovatie in hun DNA verweven

Als de coronacrisis ons íéts geleerd heeft, is het wel dat we als medewerkers en als bedrijven ontzettend flexibel moeten zijn en ons moeten aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Wie zich onvoldoende kan aanpassen aan veranderingen, moet vaak het veld ruimen. En die veranderingen gaan tegenwoordig sneller dan ooit.

Deze ontwikkeling vraagt om een flexibele, agile bedrijfsstructuur. Bedrijven dienen in de volle breedte ingericht te zijn op flexibiliteit en snel inspelen op veranderingen willen zij succesvol zijn of worden. Of dit nu gaat om je IT-infrastructuur, je businessmodel of de werkhouding van je personeel. Verweef deze waarden volledig in je DNA om zakelijk relevant te blijven.

2. B2B-klanten verwachten meer inzicht in het gebruik van persoonlijke informatie

Volgens onderzoek van Gartner verwacht 86 procent van de B2B-klanten dat bedrijven goed weten welke persoonlijke informatie zij van hen gebruiken. Er wordt steeds meer data verzameld – al dan niet automatisch – door IT-systemen. Op basis daarvan wordt een zo persoonlijk mogelijke ervaring geboden. Een eenvoudig voorbeeld zijn cookies op een website.

Toch zijn B2B-klanten steeds kritischer over welke informatie precies wordt verzameld. Dat maakt het belangrijk om hier als bedrijf transparant in te handelen. Ook is het goed kritisch te zijn in wát je aan informatie verzamelt. Dat daarnaast je dataveiligheid op orde moet zijn om deze persoonlijke informatie goed te beschermen moge duidelijk zijn.

3. Decentralisering op het web met Web3

Het World Wide Web is toe aan een nieuwe fase: Web3. Twintig jaar geleden kende het web in de basis een opzet van eenrichtingsverkeer; websites verstuurden informatie naar apparaten die daarom vroegen. Web 2.0 ontstond toen de social media-platforms kwamen en men eigen content kon maken en delen, en kon reageren op elkaar.

Web3 zou zich vooral gaan richten op een zogenaamd decentraal model. Bij Web 2.0 bezit bijvoorbeeld Google alles; de content, de servers waar de content op staat, de datacentra waar die servers staan. Onder andere met blockchain-technologie zal data meer gedecentraliseerd staan. Niet één persoon of één bedrijf heeft meer de controle. Qua veiligheid zal deze manier van distributed computing ook een boost moeten geven.

Wie controleert dan deze nieuwe vorm van het internet, als niet één partij de verantwoordelijkheid ergens voor kan nemen? Dat zal met zogeheten smart contracts gebeuren. Is men het eens over de afspraken en voorwaarden, dan worden deze vastgelegd in de code van de software of het bestand. Deze smart contracts voeren zelf acties uit en kunnen nadien niet meer door iemand worden aangepast.

4. De toekomst van Artificial Intelligence is on the edge

Artificial Intelligence (AI) zit steeds meer verweven in alles wat we doen, en alle apparaten die we gebruiken. Door slimme analyses krijgen we informatie voorgeschoteld die past bij ons, worden nieuwe muziekalbums geadviseerd op basis van onze muzieksmaak en krijg je kledingaanbiedingen in je mailbox gebaseerd op eerdere aankopen.

Waar bestaande AI nog grotendeels wordt geanalyseerd en beredeneerd in computerservers op afstand, zal dit in de toekomst steeds vaker lokaal plaatsvinden, in de apparaten zélf. Dit noemen we on the edge, ook wel edge computing genoemd. Doordat dataverwerking lokaal plaatsvindt kunnen handelingen in realtime worden uitgevoerd. Dit is essentieel voor een groot aantal toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s; daar kunnen tienden van seconden het verschil maken tussen een ongeluk of geen ongeluk. Daarvoor wil je niet afhankelijk zijn van een internetverbinding.

Waarheen, waarvoor op IT-vlak?

Wellicht vraag je jezelf af waar je zakelijk verstandig aan doet en welke kant jij met je bedrijf op ‘moet’. Welke investering is nice-to-have en welke is een echte must-have? Het zijn logische vragen, waar we graag over meedenken. En hoe interessant we het ook vinden om naar toekomstige technologieën te kijken en daarover te filosoferen, we blijven realistisch en pragmatisch in onze IT-aanpak. Daar kun je van op aan.

Wim Milder

Business Development Directeur