Whatsapp met ons

Vijf tips voor een succesvolle implementatie van het security beleid
Nieuws 17 oktober 2021

Vijf tips voor een succesvolle implementatie van het security beleid

Security is niets minder dan een zakelijke must. Iedere collega moet zijn of haar steentje bijdragen aan het minimaliseren van datalekken. De verwachtingen, afspraken en werkwijzen daaromtrent borgt u in een security beleid. Een succesvolle implementatie zorgt ervoor dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Hoe u dat in één keer goed doet? Axoft-collega Vilson Tavares geeft vijf handige tips.

1.Betrek verschillende afdelingen bij het opstellen

Eén persoon heeft nooit alle securitykennis in pacht. U doet er dan ook goed aan verschillende afdelingen bij de invulling te betrekken. Hoe meer input, hoe completer en maatgerichter het beleid wordt ingevuld. Het betrekken van verschillende afdelingen zorgt ook voor meer draagvlak binnen de organisatie, wat de adoptie ten goede komt.

2. Maak van security een terugkerend aandachtspunt

De waarde van data, en daarmee de rol van security, wordt steeds groter. Security zou daarom altijd een hoge plek op de bedrijfsagenda moeten krijgen. Houd het daarom op de zakelijke agenda en kijk periodiek of security en het beleid nog aansluiten bij de praktijk. Dit soort meetmomenten zorgt ervoor dat het beleid blijft aansluiten bij zakelijke ontwikkelingen. U loopt daardoor nooit achter de feiten aan.

3. Voeg security toe als thema in onboarding van nieuwe collega’s

Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt ook voor security. Het behandelen van het securitybeleid tijdens de onboarding van nieuwe collega’s is dan ook verstandig. Zij zijn daardoor meteen op de hoogte van de inhoud en het belang van het beleid. Dit zorgt ervoor dat alle neuzen dezelfde kant opstaan, waardoor het risico op onveilig werken en datalekken lager wordt.

4. Houd het securitybeleid op de radar van uw collega’s

Een securitybeleid is alleen effectief als iedereen continu op de hoogte is van de inhoud ervan. Het is raadzaam het beleid daarom centraal beschikbaar te stellen. Een populaire manier om dat te doen, is via een gedeelde omgeving zoals SharePoint of Microsoft Teams. Aanvullend kunt u ervoor kiezen om periodiek trainingen te organiseren, zodat uw collega’s up-to-date blijven. Denk bijvoorbeeld aan de Axoft IT Security Fundamentals-trainingen.

5. Houd het duidelijk en simpel

Security is een complex onderwerp, maar de manier waarop het beleid is geschreven hoeft dat niet te zijn. U doet er altijd goed aan om het beleid in begrijpelijke taal op te stellen, en jargon en wollig taalgebruik te vermijden. Het moet immers wel behapbaar blijven voor iedereen in de organisatie. Duidelijkheid voorkomt verwarring en houdt het voor iedereen helder waar hij of zij aan toe is.

Veilig aan de slag met Axoft IT Security Fundamentals

Goede security is een combinatie van techniek, kennis en gedrag. Dat vraagt om een gedegen aanpak en up-to-date kennis. Axoft ondersteunt u hierin met de Axoft IT Security Fundamentals-trainingen. Via deze trainingen updaten we uw securitykennis en adviseren we u over de beste oplossingen voor uw organisatie.

Meer weten?

Wilt u meer weten over Axoft IT Security Fundamentals, of over maatwerkoplossingen die uw security naar een nog hoger niveau brengen? Laat het ons weten, en wij gaan voor u aan de slag. Advies op maat en toekomstvaste oplossingen houden ongewenste indringers buiten de deur, zodat u zorgeloos door blijft werken.

Vilson Tavares – Accountmanager