Whatsapp met ons

Waarom we juist nu extra aandacht voor elkaar moeten hebben
Nieuws 2 januari 2022

Waarom we juist nu extra aandacht voor elkaar moeten hebben

De afstand tussen mens en organisatie is door het thuiswerken groter geworden. Niet alleen fysiek, maar vaak ook gevoelsmatig; te lang buiten de kantoormuren werken kan leiden tot stress, eenzaamheid en een minder sterke binding met de organisatie. Daarom is het belangrijk om juist in deze tijden extra aandacht voor elkaar te hebben. Dat kan op diverse manieren. Collega Vilson deelt een aantal verschillende mogelijkheden.

Thuiswerken niet altijd optimaal

Thuiswerken maakt collega’s productiever en bereikbaarder. Dat geldt echter alleen als thuiswerken een keuze is, en geen verplichting. Diverse onderzoeken melden dat te lang thuiswerken voor aardig wat stress kan zorgen: rondrennende kinderen, te weinig ruimte om écht lekker te werken, maar ook eenzaamheid; het zijn zaken die het werkplezier, de gezondheid en de productiviteit flink kunnen schaden.

Maak persoonlijk welzijn een prioriteit

Uw collega blijft de meest waardevolle factor in uw organisatie. Het persoonlijk welzijn van uw collega’s is daarom van groter belang dan ooit. U doet er goed aan ruim aandacht aan deze zaken te besteden. Hiermee voedt u de wortels van uw organisatie, waardoor uw dienstverlening op gezonde wijze blijft verbeteren. Een aantal praktische tips:

 • Plan meer vaste contactmomenten in met uw team

  Een digitale Teams-meeting op maandagmorgen, een ‘bila’tje’ op de woensdagmiddag en virtuele borrels; ze hebben meer sociaal effect dan u misschien denkt. Ze bieden ruimte om te sparren met collega’s, even informeel bij te praten, maar ook om frustraties te uiten. Zorg hierbij dat collega’s elkaar ook kunnen zien. Visueel contact versterkt de sociale band aanzienlijk.

 • Rouleer kantoorbezoek via een aanwezigheidsrooster

  De invloed van de coronapandemie zal nog even voelbaar blijven. Veel organisaties kiezen ervoor om het thuiswerken voorlopig aan te houden. Toch kan het handiger zijn om soms op kantoor af te spreken. Als uw situatie het toelaat, kunt u via een roulatierooster de bezetting reguleren. Collega’s kunnen elkaar zo toch in levenden lijve zien. En minstens zo belangrijk: ze zijn thuis even de deur uit.

 • Vul de werkplek zo maatgericht mogelijk in

  Thuiswerken kan al genoeg frustraties opleveren. Stress over de werkplek zou daar niet bij moeten horen. Online werkplekken op maat zijn een goede oplossing; ze laten collega’s veel gemakkelijker werken, met onderdelen die helemaal bij hen aansluiten. Dit is heel belangrijk voor het werkplezier en onmisbaar om op afstand productief te blijven.

 • En vergeet niet: toon betrokkenheid en begrip

  Een goede werkgever weet wat er speelt onder collega’s. Het is nu eenmaal een vervelende tijd. Wees daarom begripvol voor collega’s die minder goed in hun vel zitten. Accepteer dat de boog niet altijd gespannen kan staan. Ook dat is een effectieve manier om het moreel binnen de organisatie hoog te houden en stress te verminderen.

Meer weten?

Uw collega’s in hun kracht laten staan ‒ er zijn mogelijkheden te over. Axoft ondersteunt u erin, met raad en daad, persoonlijke aandacht en oplossingen waar u écht wat aan heeft. Bent u benieuwd hoe u het thuiswerken op een verantwoorde en prettige manier kunt vormgeven? Neem contact met ons op, en we denken graag met u mee.

Vilson Tavares – Accountmanager