Whatsapp met ons

Werk efficiënter en bespaar tijd en geld met het Internet of Things (IoT)
Nieuws 25 mei 2021

Werk efficiënter en bespaar tijd en geld met het Internet of Things (IoT)

De term Internet of Things (IoT) zal u vast al eens vaker hebben gehoord. In veel gevallen wordt de techniek in één adem genoemd met automatisering en efficiëntie. Toch zijn de concrete voordelen niet altijd voor iedereen even duidelijk. En dat is zonde, want daardoor loopt u een hoop kansen mis. In dit artikel deelt collega Pim een aantal toegankelijke praktijkvoorbeelden met u, zodat u helemaal up-to-date bent.

Wat is het Internet of Things ook alweer precies?

Het Internet of Things (IoT) is niets anders dan een netwerk van apparaten die met elkaar verbonden zijn. Dat kunnen allerlei apparaten zijn, zoals machines, computers, vrachtwagens, vuilniscontainers en zelfs de mechaniek van moderne auto’s. Binnen het IoT-netwerk communiceren apparaten via data met elkaar en kunnen op basis daarvan acties uitvoeren en beslissingen nemen.

Zo werkt het Internet of Things

Apparaten in het IoT-netwerk zijn voorzien van sensoren. Via deze sensoren wisselen apparaten meetbare data met elkaar uit. Ook dat kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan de status van een machineonderdeel, maar ook locatiebepaling, temperatuurmetingen en voorraadniveaus. Dat inzicht maakt het makkelijker om de vinger aan de pols te houden, waardoor u sneller juiste beslissingen kunt nemen of deze zelfs automatisch kunt laten uitvoeren. Handmatige taken vervallen, uw processen verlopen veel efficiënter én u bespaart al snel op operationele kosten.

Steeds meer mogelijkheden – ook voor het mkb

Het IoT kan misschien klinken als een complexe technologie, maar dat is het al lang niet meer. Ook het mkb kan al even profiteren van de kansen die deze innovatieve technologie biedt. Axoft licht graag een aantal aansprekende voorbeelden voor u uit:

  • LoRa – LoRa (Low Range, Low Power) is geschikt voor het uitwisselen van kleine stukjes informatie tussen apparaten en objecten. Het is een perfecte oplossing voor apparaten die slechts af en toe data met elkaar hoeven uit te wisselen. Het stroomverbruik is daardoor laag; een module kan zelfs zo’n tien jaar doen met twee batterijen. Deze kostenefficiënte techniek kan voor veel toepassingen worden ingezet. Denk aan het automatisch openen van toegangspoorten en het meten en dimmen van verlichting en temperatuur op kantoor bij een lage bezetting. Ideaal voor het besparen van kosten en kleinschalige automatisering.
  • LTE-M ‒ deze techniek is vergelijkbaar met LoRa. Beide technieken zijn energiezuinig en maken gebruik van bestaande zendmasten. Het verschil is dat LTE-M technisch zo is ingeregeld dat data nog sneller kan worden uitgewisseld. Een ander belangrijk verschil is dat LTE-M regelmatiger data uitwisselt dat bij LoRa het geval is . Dat maakt het heel geschikt voor realtime toepassingen, zoals het meten van bezoekersstromen en het volgen van transportbewegingen.
  • M2M – M2M staat voor machine-to-machine, en gaat net weer een stapje verder. Deze snelle techniek is ideaal voor het doorlopend uitwisselen van omvangrijke datavolumes. M2M wordt dan ook vaak gebruikt voor het automatiseren van processen en voor monitoring op afstand. Bekende voorbeelden zijn het versturen van telemetriegegevens uit bedrijfswagens, en het automatisch laten bijvullen van voorraden indien deze beneden een bepaald niveau komen. Deze processen worden efficiënter, en daarmee kostenbesparender, ingericht.
  • 5G – 5G biedt spectaculaire kansen voor het IoT. Dit razendsnelle netwerk maakt het mogelijk om honderdduizenden apparaten veilig, snel en energiezuinig met elkaar te verbinden. 5G is ook heel geschikt voor toepassingen die veel bandbreedte én een lage reactiesnelheid vereisen. Voorbeelden zijn grootschalige automatiseringsprocessen en zelfrijdende auto’s of andere voertuigen.

Werk ook slimmer met het IoT

Het IoT biedt volop mogelijkheden om uw dienstverlening slimmer en vooral gemakkelijker in te richten. Daardoor brengt u al snel meer efficiëntie aan in uw bedrijfsprocessen, wat binnen afzienbare tijd kan leiden tot lagere kosten. Axoft vertelt u graag over de mogelijkheden voor uw organisatie. Neem vandaag nog contact met ons op, en we kijken graag samen hoe we úw dienstverlening slimmer kunnen maken.

Vriendelijke groet,

Pim Koopman
Accountmanager Axoft IT & Telecom