Whatsapp met ons

World Wide Web Day: de blijvende groei van het web
kpn Nieuws
1 augustus 2024

World Wide Web Day: de blijvende groei van het web

Op 1 augustus staan we wereldwijd even stil bij het ontstaan van een van de meest invloedrijke uitvindingen van de afgelopen eeuw.

Sinds jaren staan we op 1 augustus altijd even wereldwijd stil bij het ontstaan van het World Wide Web. Het is immers een van de meest spraakmakende uitvindingen van de afgelopen eeuw die een compleet nieuw tijdperk inluidde.  

Zo goed als alles aan nieuws en kennis is hier met slechts enkele muisklikken te vinden en we kunnen eigenlijk niet meer zonder. Onze collega Hessam Kolah-chi duikt in een stukje geschiedenis, kijkt waar we nu staan én geeft handvatten voor een veilige webbeleving. 

Het internet, wat is het? 

Voor we over het wereldwijde web zelf kunnen praten, is het zaak om te kijken hoe het internet is ontstaan. In 1969 is het ARPANET opgebouwd (door het ARPA-instituut) en dit was een verbinding tussen meerdere computers op meerdere locaties. Op 1 januari 1983 is ARPANET overgegaan naar een ander internetprotocol: van het zogenoemde NCP (Network Control Program) naar TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol) en dat kunnen we als startpunt zien van het hedendaagse internet. 

De start van het WWW 

Het wereldwijde web is pas jaren later, namelijk in 1990, ontwikkeld door Berners-Lee die de wijze van communicatie binnen CERN (Europese Raad voor Kernonderzoek) wilde optimaliseren. De manier van onderlinge communicatie en de manier van documentatie moesten anders en vooral ook meer gestructureerd. De initiële opzet van Berners-Lee is in 1991 breder uitgerold voor personen buiten CERN. In 1993 heeft CERN de onderliggende code van het web vrijgegeven zonder hier iets voor te verlangen. Vanaf dat moment is het hard gegaan.   

WWW of internet? 

De termen ‘internet’ en ‘WWW’ worden vaak in één adem genoemd, maar in de basis is dit onjuist. Sowieso is het internet ouder dan het web, maar ook technisch gezien zijn het echt twee volledig verschillende zaken. Het internet is welbeschouwd en zeer simpel verwoord een wereldwijd netwerk waarover uiteenlopende soorten data van het ene naar het andere punt worden verzonden. Verzending verloopt met behulp van protocollen waarmee computers met elkaar kunnen communiceren. Het wereldwijde web is een manier om al deze verbindingen inzichtelijk te maken en min of meer te bundelen in een interface. 

De hele wereld over met een enkele muisklik 

Zo goed als alles is tegenwoordig met elkaar verbonden en het aantal geconnecteerde apparaten groeit met de dag. De hele wereld ligt aan je voeten met een enkele muisklik, maar bedenk wel dat je niet de enige persoon bent die gebruikmaakt van het web. Helaas zijn er ook steeds meer kwaadwilligen die er, zeker met alle nieuwe mogelijkheden van AI (zoals deepfake video’s en voice cloning) op inventieve wijze op jouw persoonlijke informatie uit zijn. Gelukkig zijn er ook veel methoden waarop je veilig en vertrouwd kunt surfen, maar security awareness en een betrouwbare infrastructuur zijn daarvoor belangrijker dan ooit. Uiteindelijk blijf je verantwoordelijk voor je eigen keuzes. Sommige sites moet je gewoon niet bezoeken omdat je op voorhand weet dat die risico’s met zich meebrengen en dat moet je niet willen. Dus wees altijd alert, maar vergeet vooral ook niet om – zeker op dagen zoals World Wide Web Day – te genieten van deze revolutionaire uitvinding. 

Meer weten? 

Wil je meer weten over de onbegrensde mogelijkheden van het wereldwijde web en op welke manier je het best én veilig kunt surfen? Neem contact met ons op; wij gaan graag met je in gesprek. 

Hessam Kolah-chi