Whatsapp met ons

World Wide Web Day: de blijvende groei van het web
Nieuws 1 augustus 2023

World Wide Web Day: de blijvende groei van het web

Op 1 augustus staan we wereldwijd even stil bij het ontstaan van een van de meest invloedrijke uitvindingen van de afgelopen eeuw.

Op 1 augustus staan we wereldwijd even stil bij het ontstaan van een van de meest invloedrijke uitvindingen van de afgelopen eeuw: het wereldwijde web. Praktisch alle kennis van over de hele wereld is hier te vinden. Onze collega Hessam Kolah-chi blikt terug naar de start van het bekende web en hoe je vandaag de dag kunt zorgen voor een veilige webbeleving.

Het internet

Voordat we over het wereldwijde web zelf kunnen praten, is het nodig om te beginnen hoe het internet is ontstaan. In een notendop is dit de geschiedenis. In 1969 is het zogenoemde ARPANET opgebouwd door het ARPA-instituut, een verbinding tussen meerdere computers op meerdere locaties. Op 1 januari 1983 is ARPANET overgegaan naar een ander soort internetprotocol: van het zogenoemde NCP (Network Control Program) naar TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol). Hiermee is het internet echt begonnen.

De start van het WWW

Het wereldwijde web is pas in 1990 ontwikkeld door Berners-Lee, die kort samengevat de manier van communicatie binnen CERN (Europese Raad voor Kernonderzoek) wilde optimaliseren. De manier van onderlinge communicatie en met name de manier van documentatie moesten ook anders en op een meer gestructureerde manier. De opzet van Berners-Lee is in 1991 breder uitgerold voor personen buiten CERN. In 1993 gaf CERN de onderliggende code van het web vrij zonder hier iets voor te vragen.

WWW/internet

Hoewel de termen ‘internet’ en ‘WWW’ vaak in één adem worden gebruikt, is dit dus in de basis verkeerd. Niet alleen is het internet ouder dan het web, maar zijn het technisch gezien twee volledig verschillende zaken. Het internet is zeer simpel verwoord een wereldwijd netwerk waarover uiteenlopende soorten data van het ene naar het andere punt worden verzonden. Dit verloopt met behulp van zogenoemde protocollen waarmee computers met elkaar kunnen communiceren. Het wereldwijde web is plat gezegd een manier om al deze verbindingen inzichtelijk te maken en min of meer te bundelen in een interface.

Vandaag de dag

Op dit moment zijn enorm veel apparaten met elkaar verbonden. Dit levert zeer veel voordelen op: de wereld ligt met een druk op de knop volledig aan jouw voeten. Toch is het wel goed om te onthouden dat je niet de enige persoon bent die gebruikmaakt van het web. Zo zijn er vele kwaadwilligen die er op zeer uiteenlopende manieren vandoor kunnen gaan met jouw persoonlijke informatie. Gelukkig zijn er vele methoden waarop je veilig en vertrouwd kunt surfen, zolang je ook maar denkt aan je eigen security awareness en een goede infrastructuur. Daarnaast dien je uiteraard ook zelf de juiste keuzes te maken. Vergeet ook zeker op dagen zoals World Wide Web Day niet te genieten van deze revolutionaire uitvinding.

Meer weten?

Wil je alles weten over het wereldwijde web en op welke manier je het best of veiligst kunt surfen? Neem dan contact met ons op; wij gaan graag met je in gesprek.

 

Hessam Kolah-chi
Accountmanager