Het Internet of Things kan ook jouw bedrijf slimmer maken
Het begon als een hype, een abstract iets wat ver weg leek van het mkb. Dat is het Internet of Things allang niet meer. Ze voegen bewezen voordelen toe voor de bedrijven die het inzetten. Toch kun je denken ‘dat is niet voor ons, dat is vooral voor grote organisaties’. Dat is niet zo. Collega Joachim vertelt je meer over de zakelijke inzet van het ‘Internet der dingen’.
Even kort: wat was het Internet of Things ook alweer?
Het Internet of Things (IoT) bestaat uit alledaagse apparaten die via het internet met elkaar verbonden zijn. Deze zijn ‘slim’ doordat ze sensoren bevatten en de input van deze sensoren doorgeven zonder tussenkomst van mensen. De data van deze apparaten worden verzameld waarna er automatisch of handmatig actie uitgezet kan worden.
Internet of Things voor bedrijven
Het IoT is uitermate geschikt om makkelijker en vaker data te verzamelen. Of dat nu de watertemperatuur is door het jaar heen, het aantal containerlegingen per dag of de bezoekersaantallen van een winkelcentrum; je kunt het zo gek niet bedenken en het is mogelijk. Met deze data krijg je nieuwe inzichten, waarmee je vervolgens innovaties, (kosten)besparingen en kwaliteitsverbeteringen kunt doorvoeren.
Enkele praktijkvoorbeelden
We kennen vooral de consumententoepassingen: de koelkast met ingebouwde camera, de deurbel die je via je smartwatch beantwoordt en de verlichting die je met je telefoon bedient. Maar zakelijk biedt het IoT minstens zoveel, zo niet méér toepassingen. Wat dacht je van:
- De handscanner bij de supermarkt met persoonlijke aanbiedingen;
- De parkeergarage die met sensoren de beschikbare parkeerplekken bijhoudt;
- Smart-tv’s in de vergaderruimtes om efficiënter te vergaderen;
- Beveiligingscamera’s met sensoren die je automatisch een waarschuwing gegeven op het moment dat ze iets verdachts waarnemen;
- Voorraadbeheer in schappen van winkels die je realtime inzicht geven;
- De container die middels een sensor laat weten als hij geleegd moet worden;
- De drankautomaat die doorgeeft welke frisdrankblikjes er bijgevuld moeten worden.
Je ziet het; het IoT is al overal om je heen te vinden, en de toepassingen zijn legio.
Denken in mogelijkheden
‘Maar hoe kan ik míjn bedrijf slimmer maken met IoT?’ Een logische vraag, maar een vraag die niet direct te beantwoorden is. Het gaat erom dat je kritisch kijkt naar je huidige werkprocessen, je dienstverlening. Hoe worden bepaalde bedrijfskeuzes nu gemaakt? Op basis van welke input en kan ik die input geautomatiseerd verkrijgen? Wat levert dat me vervolgens op qua tijd, qua kosten, qua kwaliteit? Het zijn zomaar enkele zaken die je je kunt afvragen.
Security een belangrijk aandachtspunt
Deze nieuwe bedrijfskansen komen niet zonder aandachtspunt. Zo is het belangrijk om stil te staan bij de beveiliging van de datastromen die het IoT genereert. Hiermee ontstaat namelijk een risico op datalekken. Dat is niet helemaal te uit te sluiten – want dat vormt met elk apparaat dat internet gebruikt een risico – maar je kunt er wel de juiste actie voor ondernemen.
Een gescheiden netwerk voor je IoT-apparaten beschermt je zakelijke bestanden en apps. Ook qua performance staan beide netwerken elkaar op die manier niet in de weg. Om beter grip te krijgen op het netwerkverkeer via IoT-apparaten is een intrusion detection system (IDS) aan te raden. Deze monitort en analyseert het netwerkverkeer continu. Op deze manier detecteren ze ‘abnormaal’ netwerkverkeer en kun je hierop actie ondernemen om schade te voorkomen.
Hoe slim maak jij je business?
Zoals je ziet zijn de mogelijkheden talrijk. De vraag is hoe slim jij je bedrijf wilt inrichten. Wil je eens van gedachten wisselen over het inzetten van IoT-technologie voor jouw bedrijf? Neem contact met ons op. We denken graag met je mee hoe slim jouw business kan worden. Naast advies helpen we je ook bij de realisatie van je IoT-project.
Joachim Hodes
Product- & Partnermanager bij Axoft IT & Telecom