Whatsapp met ons

KPN stopt met 2G-netwerk: wat zijn de consequenties?
Nieuws 23 mei 2023

KPN stopt met 2G-netwerk: wat zijn de consequenties?

De meeste mobiele apparaten met een netwerkverbinding zijn verbonden met het 4G- of 5G-netwerk. Toch zijn er nog vele oude telefoons, tablets en andere devices met een simkaart in omloop die zijn verbonden via 2G. Op 1 december 2025 stopt KPN echter volledig met dit netwerk. Waarom is dit besluit genomen en hoe kun je hier rekening mee houden? Onze collega Rick de Ruiter geeft antwoord op enkele vragen die kunnen opkomen.

Waarom stopt het 2G-netwerk?

Even in de trein aan het werk, filmpje kijken in het park of een videogesprek op een externe locatie. Dit kost allemaal data en vraagt om een stabiel, mobiel netwerk. De druk op dit netwerk neemt dan ook steeds meer toe, waardoor een betere en stabielere manier van dataverzending nodig is. Stoppen met het 2G-netwerk is dan ook een logische beslissing. Dit inmiddels verouderde netwerk is niet alleen te traag om te voorzien in de hogere snelheden van dataverwerking. Inmiddels zijn de meeste mensen ook al over op het rappere 4G- of 5G-netwerk, waardoor het in stand houden van 2G nog minder nodig is.

Wat zijn de voordelen van het beëindigen?

Het 2G-netwerk gebruikt net zoals 4G en 5G een frequentie die wordt verzonden via de zendmasten. Door het stoppen van de 2G-transmissie is er logischerwijs ruimte voor andere zaken, zoals het versnellen van de nieuwere netwerken. Het 4G- en 5G-netwerk wordt met het stoppen van 2G dus niet alleen stabieler, maar vooral nóg sneller. Dit zorgt voor een netwerk dat de vraag van alle data kan opvangen, zowel nu als in de toekomst.

Hoe krijg ik ermee te maken?

Alleen toestellen die op een 2G-netwerk zijn verbonden krijgen te maken met uitval. De kans dat hier in een gemiddeld bedrijf problemen van komen, is echter klein. De meeste nieuwe devices worden namelijk voorzien van een simkaart met toegang tot 4G of 5G. Het kan voorkomen dat er specifieke apparaten die al jaren in werking zijn niet meer functioneren. Deze devices vallen onder de noemer ‘machine-2-machine’ (M2M). Hierbij kan worden gedacht aan alarm- of navigatiesystemen, maar ook mobiele pinapparaten.

Wat kan ik eraan doen?

Het klinkt erg vanzelfsprekend en eigenlijk is dat het ook wel: stap vóór 1 december 2025 over naar een 4G- of 5G-netwerk. Hoewel het in veel situaties gemakkelijk de simkaart kan worden vervangen, komt er in sommige gevallen meer bij kijken. Met het uitfaseren van het 2G-netwerk is er namelijk geen mogelijkheid om terug te vallen op het netwerk hierna: het 3G-netwerk is namelijk per 31 maart 2022 gestopt. Dit houdt in dat het apparaat of toestel waarin de huidige 2G-simkaart minimaal 4G aan moeten kunnen om nog verbinding te maken met het netwerk. Deze simkaarten kunnen in oude apparaten zitten die niet gemakkelijk zijn te vervangen of aan te passen, zoals bijvoorbeeld in gemalen. Daarom is het goed om voor deze doeleinden actie te ondernemen.

Wil je meer weten over het beëindigen van het 2G-netwerk of hoe je het beste kunt overstappen naar 4G of 5G? Wij denken graag met je mee. Neem contact met ons op voor al jouw vragen en meer.

Rick de Ruiter
Accountmanager