Whatsapp met ons

Reizen en roaming: waar moet je op letten?
Nieuws 16 april 2024

Reizen en roaming: waar moet je op letten?

Waar sommigen hun werklaptop en -telefoon helemaal uitzetten en thuis achterlaten, zijn er ook collega’s waarbij het een vast onderdeel is van de vakantielijst. Toch kan het meebrengen van de toestellen nog flink in de papieren lopen.

Met de eerste vakantiedagen weer achter de rug begint het bij velen al langzaam te kriebelen: vakantie. Waar sommigen hun werklaptop en -telefoon helemaal uitzetten en thuis achterlaten, zijn er ook collega’s waarbij het een vast onderdeel is van de vakantielijst. Toch kan het meebrengen van de toestellen nog flink in de papieren lopen. Onze collega Ricardo de Rijcke geeft je antwoord op vijf vragen over een van deze kostenposten: roaming.

Wat is roaming?

Roaming betekent dat de mobiele telefoon of apparaat met een werkende SIM-kaart verbinding kan maken met andere netwerken als je buiten het bereik van je eigen provider bent. Dit is handig als je reist, omdat het je in staat stelt om gewoon door te blijven werken. Bel ongestoord door, download belangrijke e-mails, stuur appjes en surf over het web, waar ter wereld je ook bent. Hier zit wel een zeer belangrijk aandachtspunt. Wat veel mensen niet bedenken is dat roaming extra kosten met zich mee kan brengen.

Extra kosten?

Jazeker. Er zijn regels vanuit de telecomprovider als het aankomt op roaming. Omdat je provider mogelijk extra geld vraagt voor het gebruik van andere netwerken buiten de providers in het buitenland. Daarom is het belangrijk om vooraf altijd te controleren wat de kosten zijn voordat je roaming gebruikt, om verrassingen op je telefoonrekening te voorkomen.

Maar roaming is toch gratis gemaakt?

Gedeeltelijk. Sinds enkele jaren terug is het mogelijk om in de gehele Europese Unie te roamen plus enkele andere gebieden zoals de Canarische Eilanden, IJsland, Liechtenstein en Martinique. Hier is het mogelijk om van de internetverbinding gebruik te maken voor de tarieven van je eigen telecomprovider. Ga je naar een land dat niet op deze lijst staat, dan betaal je voor iedere megabyte.

Hoe kan ik wel gebruikmaken van het internet als ik in het buitenland ben?

Er zijn meerdere opties om dit te kunnen doen. De eerste is een simpele, namelijk het verwisselen van je huidige SIM-kaart door eentje van een lokale provider. Hiervoor kun je online of via een fysieke winkel een tweede SIM toevoegen aan je telefoon om mee te werken tijdens je vakantie. Dit is wel met de kanttekening dat je een toestel hebt dat een eSIM of dual-sim ondersteunt. Een snellere oplossing is het gebruikmaken van het WiFi-netwerk. Zoals je in ons eerdere blog kon lezen is het dan van belang dat je wel gebruikmaakt van betrouwbare netwerken.

Kan ik meer informatie krijgen over roaming?

Dat kan altijd. Neem contact met ons op en wij bekijken alle opties als het aankomt op het gebied van roaming, telefoongebruik en hoe je het beste gebruik kunt maken van internet in het buitenland. Zo ga je altijd met een gerust hart op vakantie.