Whatsapp met ons

Wereldback-updag: hoe veilig is jouw data?
Nieuws 31 maart 2023

Wereldback-updag: hoe veilig is jouw data?

Je werkt iedere dag documenten uit, klikt op ‘Opslaan’ en je gaat door met andere zaken. Maar wat als je computer crasht of wordt gestolen, of een hacker toegang krijgt tot je gegevens? Daar moet je niet aan denken. In het kader van Wereldback-updag kijkt onze collega Wim Milder naar de mogelijkheden en het belang van een goede back-up. 

 

USB-stick of ‘gewoon op de schijf’ 

Een makkelijke opslagmanier voor je data is op je lokale schijf. Het grote voordeel is dat je altijd wel bij je bestanden kunt, of je nu een internetverbinding hebt of niet. Dit is ook meteen het grootste nadeel: je bent niet de enige die dit kan. Mocht je laptop of computer worden gestolen of gehackt, dan is het voor een hacker vrij gemakkelijk om bij de bestanden te komen. Hetzelfde gaat op voor een andere populaire methode: de USB-stick. Het klinkt misschien veilig om je data hierop te bewaren, maar als je deze verliest of als hij kapotgaat zijn alle bestanden ook verdwenen. Dat moet makkelijker en vooral een stuk veiliger kunnen, toch? 

 

Backup as a Service (BaaS) 

Het bewaren van een back-up op een USB-stick of lokale schijf is dus niet aan te raden. Wat wel? De eerste veilige optie is BaaS: Backup as a Service. Deze back-upmethode is een manier om een perfecte kopie van je data geautomatiseerd op te slaan op een externe locatie. Dus zelfs bij een hardnekkige storing of beschadiging van de eigen bedrijfsservers is er altijd een back-up beschikbaar. Met BaaS kun je altijd terugvallen op een digitale kopie van een enkel document, werkmap of zelfs de gehele computer. Daarnaast heb je geen omkijken naar de manier waarop je je gegevens opslaat. Er wordt door de aanbieder van een BaaS gegarandeerde veiligheid geboden op ieder vlak: van de gegevensoverdracht tot en met de opslag. 

 

Werkplek in de cloud 

Een stap boven BaaS is het volledige werken in de cloud, bijvoorbeeld met Axoft EASY Cloud Werkplek. Je collega’s en jij hoeven er zelf weinig voor te doen. Alle data en diensten lopen via een beveiligde internetverbinding. Hieronder valt meer dan alleen dataopslag: ook applicaties zoals Microsoft 365 lopen allemaal via deze dienst. Zo kun je met een gerust hart de gehele dag aan de slag gaan zonder zorgen over de online security. Dit gaat helemaal op voor de back-upmogelijkheden. Uiteraard valt onder een digitale werkplek een naadloze optie tot actuele opslag van al je data. Omdat dit allemaal in een beschermde cloudomgeving gebeurt ben je altijd verzekerd van veiligheid. 

 

Meer weten? 

Wil je meer informatie over alle mogelijkheden van dataopslag? Bij Axoft helpen wij je graag op weg. Neem vandaag contact met ons op en we denken graag met je mee! 

 

Wim Milder 

Business Development Directeur