Whatsapp met ons

Werken in de cloud; uitkomst of utopie
Nieuws 10 juni 2020

Werken in de cloud; uitkomst of utopie

Zoekt u naar manieren om uw collegaook thuis veilig te laten werken? En wilt u tegelijkertijd een slimme oplossing om het IT-beheer eenvoudig en efficiënt te houden? Dan heeft u wellicht al gelezen over de werkplek in de cloud. Maar is een werkplek in de cloud een uitkomst voor elk bedrijf, of is het idee mooi maar in de praktijk niet altijd de beste oplossing? Collega Robert Zoeteweij vertelt er meer over. 

De IT-uitdagingen van vandaag de dag
In een tijd waar bedrijven en medewerkers op verschillende vestigingen, thuis en onderweg willen werken, passen geen vaste kantoorplekken meer. Software is door de jaren heen steeds meer verhuisd naar de cloud en we zijn afhankelijker van het internet dan ooit. Aan IT-beheerders anno 2020 de uitdaging om in die mix aan variabelen een weg te vinden. 

De werkplek in de cloud
Om met al deze factoren het werkplekbeheer op slimme wijze vorm te geven is de cloudwerkplek ontstaan. Eerder legden we al kort uit wat de Axoft werkplek in de cloud is en wat de voordelen ervan zijn voor uw bedrijf; het is een complete, digitale werkomgeving die extern gehost wordt en altijd en overal via het internet te gebruiken is. Collega’s kunnen altijd en overal werken, het ICT-beheer is eenvoudiger, de dataveiligheid geborgd en het opschalen qua capaciteit is in een aantal klikken gebeurd. Hoe konden we ooit zonder, zult u denken.  

Niet alleen hosanna
Toch gaan deze voordelen niet voor iedereen (volledig) opElke bedrijf is uniek. Het aantal medewerkers, type werkzaamheden, de bestaande IT-omgeving, gebruikte software. En wat zijn de doelstellingen van de organisatie? Het is allemaal bepalend voor de keuze van je werkplekoplossingDaarnaast brengt werken in de cloud ook een aantal belangrijke aandachtspunten met zich mee: 

 • Afhankelijk van externe factoren
  Wanneer je in de Axoft cloud werkt zijn er twee factoren cruciaal: de leverancier van de cloudwerkplek én de netwerkverbinding. Alles valt of staat met een werkende (internet)verbinding; zonder verbinding geen werkplek. Geen werkplek betekent dat uw collega’s niet kunnen werken. Aan dat scenario denkt u liever niet. Ook bent u ervan afhankelijk dat de cloudleverancier zijn systemen op orde heeft en een hoge uptime van de diensten garandeert.
   
 • Privacy en veiligheid
  Privacy en veiligheid zijn belangrijke aspecten bij de cloud. Het kan zijn dat bepaalde bedrijven gegevens niet buiten Nederland op mogen slaan. Zij hebben bepaalde compliancy-eisen waaraan voldaan moet worden. Niet elke cloudleverancier kan hieraan voldoen omdat zij bijvoorbeeld data opslaan op servers in andere landen. Het is een belangrijk punt om bij stil te staan bij het kiezen van een cloudleverancier. Daarnaast ben je als organisatie verantwoordelijk voor de bescherming van (persoons)gegevens in de cloud. De privacywetgeving GDPR is hiervoor van kracht. Het is belangrijk dat de maatregelen die je als bedrijf treft om hieraan te voldoen ook bij de cloudleverancier gelden.
   
 • Altijd en overal bereikbaar moeten zijn?
  Om veilig en productief thuis te kunnen werken is de cloudwerkplek bij uitstek de oplossing. Collega’s hebben de mogelijkheid om zelf hun werktijden te bepalen. Een risico dat op de loer ligt is het vervagen van de scheidslijnen tussen werk en privé. Ook kunnen collega’s het idee krijgen altijd bereikbaar te móéten zijn, wat een verhoogde druk oplevert. Maak daarom duidelijke afspraken over bereikbaarheid; mail en app bijvoorbeeld niet meer na bepaalde tijden. Het sturen op output en de collega zelf laten bepalen hoe hij deze haalt, is een werkwijze die meer passend is. 

Iets voor u?
Een werkplek in de cloud van Axoft is een erg mooie oplossing om collega’s flexibel te laten werken en het IT-beheer te vereenvoudigen. Er zijn aandachtspunten bij het kiezen voor deze oplossing waar niet aan voorbijgegaan mag worden. Wilt u weten of úw bedrijf geschikt is voor een werkplek in de cloud? We denken graag met u mee over de mogelijkheden en ondersteunen u van advies tot en met uitrol. Neem gerust contact met mij of een van mijn collega’s op. 

Weten hoe Axoft uw werk makkelijker maakt?
Bent u geïnteresseerd in een cloudwerkplek voor uw bedrijf? Wilt u meer weten over de voordelen van werken in de cloud? In ons whitepaper over ontdekt u er alles over.