Whatsapp met ons

Wifi 6 (E) ‒ Wat is het en wat kan ik ermee voor mijn bedrijf?
Nieuws 4 augustus 2022

Wifi 6 (E) ‒ Wat is het en wat kan ik ermee voor mijn bedrijf?

Wifi 6, 802.11g, 5, Wifi ax? Ken jij de verschillen of is het vooral IT-abracadabra en is wifi voor jou gewoon wifi. Wij begrijpen dat je het overzicht op wifigebied misschien niet helemaal hebt. Daarom geeft collega Vilson uitleg over de wifistandaarden (ook wel wifiversies genoemd) en vertelt wat de voordelen ervan zijn.

Belangrijke eigenschappen van wifi

Een goed wifinetwerk moet aan verschillende voorwaarden voldoen. Het moet snel, stabiel, veilig en energiezuinig zijn. Deze eigenschappen zijn van alle tijden, maar om bij de tijd te blijven moet wifitechnologie wel doorontwikkeld worden.

Om de ontwikkeling van de wifistandaarden te begrijpen is het goed om eerst de belangrijkste specificaties toe te lichten.

  • Frequentie/reikwijdte: Wifiapparaten communiceren op een bepaalde radiofrequentie. De 2,4 GHz-frequentie heeft het grootste bereik, maar is wel langzamer dan de 5 GHz-frequentie.
  • Datasnelheid: De maximale hoeveelheid data die per seconde verstuurd kan worden wordt met Mbps aangegeven: megabit per seconde. De term Gbps wordt ook gebruikt. Dit staat voor gigabit per seconde.
  • Compatibiliteit: Dit bepaalt hoe goed een wifistandaard samenwerkt met andere apparaten. Een WPA3-functie is bijvoorbeeld veiliger dan WPA2, maar oudere apparaten kunnen hier niet mee overweg. Wel is het zo dat wifiapparaten altijd backwards-compatible zijn. Dit wil zeggen dat devices altijd met elkaar kunnen communiceren op de hoogste wifistandaard die beide apparaten ondersteunen.

Wifistandaarden door de jaren heen

Wellicht herinner je de eerste wifirouters voor thuis nog. Grote kans dat dit een 54 Mbps-variant was van net na de eeuwwisseling. Inmiddels praten we in Gbps en zijn er flink stappen gemaakt in snelheid, stabiliteit én de mogelijkheid om meerdere apparaten te verbinden.

De wifistandaarden vanaf het begin:

Wifi 1 (802.11b)

Wifi 802.11b (Wifi 1) is de eerste standaard die succesvol wereldwijd is ingevoerd in 1999.

Snelheid: 11 Mbps
Frequentie: 2,4 GHz

Wifi 2 (802.11a)

Wifi 2 kwam in 2002 op de markt en maakte gebruik van de 5 GHz-frequentie. Dit maakte hogere snelheden mogelijk, maar wel ten koste van het bereik. Gebruikers konden vaak kiezen welke wifiversie ze gebruikten.

Snelheid: 54 Mbps
Frequentie: 5 GHz

Wifi 3 (802.11g)

Wifi 3 maakte opnieuw gebruik van de 2,4 GHz-frequentie met dus een groter bereik. Maar dit keer met nieuwe technologie waarmee hogere snelheden mogelijk waren. De technologie werd in 2003 geïntroduceerd en is voor veel bedrijven en consumenten de eerste wifiversie die zij gebruikten.

Snelheid: 54 Mbps
Frequentie: 2,4 GHz

Wifi 4 (802.11n)

Wifi 4 liet relatief lang op zich wachten en kwam in 2009. Deze zorgde voor een snelheidsboost doordat twee wififrequenties gecombineerd konden worden. Nieuw is vanaf deze standaard MIMO-technologie, wat staat voor Multiple-Input, Multiple-Output. Apparaten kunnen tegelijkertijd data verzenden naar meerdere apparaten en deze ontvangen.

Snelheid: 600 Mbps
Frequentie: 2,4 GHz en 5 GHz

Wifi 5 (802.11ac)

Wifi 5 maakt opnieuw gebruik van enkel de 5 GHz-frequentie en weet een enorme stijging in snelheid te bieden. De MIMO-functie is verbeterd en beamforming is een nieuwe functie. Hiermee kan een wifisignaal gericht verstuurd worden, waardoor de verbinding stabieler en sneller wordt.

Snelheid: 2,6 Gbps
Frequentie: 5 GHz

Wifi 6 (E) (802.11ax)

Wifi 6 werd in 2019 gelanceerd. Nagenoeg alle nieuwe laptops en telefoons sinds dat moment kunnen met Wifi 6 overweg. De MIMO-capaciteit is opnieuw vergroot, wat nodig is gezien de sterk toenemende hoeveelheid connected apparaten thuis en op de werkvloer.

In 2020 is Wifi 6E geïntroduceerd, samen met de komst van de 6 GHz-frequentie. Het is de grootste stap in snelheid, stabiliteit én veiligheid sinds de allereerste wifistandaard.

Snelheid: 9,6 Gbps
Frequentie: 2,4 GHz, 5 GHz en 6 GHz

Upgraden naar wifi 6 (E): meer dan alleen een hogere snelheid

Waarom zou je nu al de overstap maken naar wifi 6 (E)-apparatuur? Het werkt immers toch nog? En misschien zijn je laptops en smartphones nog niet voorzien van wifi 6E. Dat kan inderdaad nog het geval zijn. Maar nieuwe wifi-apparatuur koop je voor de langere termijn, en deze gaat in de regel langer mee dan bijvoorbeeld een smartphone of laptop. Daarnaast zijn er meer verschillen in de wifistandaarden.

Als het aankomt op je dataveiligheid is wifi 6 namelijk de meest veilige wifistandaard. Dat is anno 2022 de minimale standaard wanneer je een nieuwe wifi-oplossing implementeert voor de langere termijn. De upgrade naar wifi 6E-apparatuur kan het beste in overleg worden overwogen. Neem daarover gerust contact met ons op.

Van wifi naar wifi zonder zorgen?

Houd je het liever op ‘wifi is wifi’ en kies je graag voor gemak én de zekerheid altijd een up-to-date wifinetwerk te hebben? Dan biedt wifi-as-a-service uitkomst. Voor een vast bedrag per maand heb jij snelle, stabiele en veilige wifi. Zonder omkijken ernaar te hebben. Meer weten hierover? Neem dan contact met ons op.

Vilson Tavares

Accountmanager