Whatsapp met ons

Hoe verduurzaam je jouw IT? Vier tips voor een groenere werkplek
Nieuws 2 februari 2023

Hoe verduurzaam je jouw IT? Vier tips voor een groenere werkplek

Het verduurzamen van een bedrijf kan op vele manieren. Zo kun je natuurlijk zorgen voor het bieden van bedrijfsfietsen, het laten plaatsen van zonnepanelen of een besparing op papiergebruik. Maar heb je weleens gedacht aan de vele groene mogelijkheden binnen de IT? Onze collega Wim Milder geeft je graag enkele goede voorbeelden waar je de duurzame vruchten van kunt plukken.

Duurzamer werken met aaS-diensten

Een IT-dienst vraagt in de basis al om vaak specifieke hardware zoals een (bedrijfs)server. Om dit te laten draaien moet je weer rekening houden met een locatie, stroomvoorzieningen, doorlopend onderhoud en experts met kennis van deze specifieke zaken. Verduurzamen kan hier door diensten ‘as a service’ (aaS) af te nemen. De servers zijn al opgezet bij een datacenter, wat een stuk minder belastend is voor de natuur. Daarnaast gebruik en betaal je alleen wat je echt nodig hebt, voor een nog efficiëntere en duurzamere manier van werken. Door een IT-dienst uit te besteden aan een Managed Services Provider (MSP) met een milieubewust datacenter ben je zo op de goede, duurzame weg.

Werk groener met refurbished devices

De aanschaf van nieuwe apparaten is milieubelastend door de productie die een nieuw device met zich meebrengt. Een groenere keuze is om een bestaand product te gebruiken: het bestaat immers al en er hoeft zo geen extra machine of grondstof aan te pas te komen. Een refurbished device biedt dezelfde kwaliteit als een nieuw product, maar is vele malen beter voor zowel het milieu als het IT-budget. Bij Axoft kun je terecht voor de meest uiteenlopende refurbished apparaten van alleen de beste kwaliteit.

Hybride voor een betere wereld

Het hybride werken is met name de afgelopen jaren steeds populairder. Deze flexibele werkwijze is niet alleen goed voor je collega’s, maar het bedrijf zelf heeft er ook duurzame baat bij. Door het thuiswerken hoeft de medewerker niet (altijd) naar kantoor te komen. Hierdoor staat hij ook niet in de file, stoot hij minder CO₂ uit en beperkt hij ook nog eens de reiskosten. Daarnaast is er ook minder vraag naar vaste werkplekken, wat ook weer scheelt in zowel stook- als elektriciteitskosten van het kantoor.

Diensten uitrollen via de cloud

Omdat steeds meer IT-diensten op afstand worden geoptimaliseerd en gemonitord, is de vraag naar support op locatie ook gedaald. Dit scheelt aanzienlijk in de uitstoot van uitlaatgassen, simpelweg doordat updates en onderhoudswerkzaamheden gemakkelijk uitgevoerd kunnen worden via de cloud. Over de cloud gesproken: door middel van cloud computing kun je ook duurzaam werken. Hoe werkt dit? Doordat je meer virtuele processen en omgevingen gebruikt, is er minder noodzaak voor een eigen fysieke server of machine. Door het gebruik van digitale diensten wordt minder gevraagd van je eigen hardware. Je apparatuur gaat zo langer mee, wat scheelt voor zowel de portemonnee als voor het milieu. Dat is natuurlijk wel zo easy.

Duurzamer op weg met Axoft

De stap naar een duurzamere omgeving klinkt wellicht moeilijk, maar met de juiste handvatten ben je binnen korte tijd een stuk groener aan het werk. Wil je meer informatie of wil je weten waar je het beste kunt beginnen? Neem dan contact met ons op. Werken aan een duurzamere toekomst, dat doen we samen.

Wim Milder
Business Development Directeur