Zeven tips om ongezonde thuiswerkgewoontes te voorkomen
Langdurig thuiswerken is niet altijd even goed voor een gezonde levensstijl. Het maakt dat we algauw een stuk flexibeler omgaan met onze hygiëne, eetgewoontes en dagelijkse structuren. Zeker nu is het belangrijk om geestelijk en fysiek fit te blijven. Axoft-collega Nathalie van Gils licht zeven herkenbare ongezonde thuiswerkgewoontes uit, en hoe u deze voorkomt.
1. Een gebrek aan structuur
Bij langdurig thuiswerken is het al snel verleidelijk om ’s ochtends langer in bed te blijven liggen, minder pauze te nemen of te lunchen achter het bureau. Ook kan de sleur ervan leiden tot een gebrek aan motivatie voor sporten en hobby’s. Vaste structuren zijn dan ook erg belangrijk. Door het aanhouden van een vast ritme behoudt u het overzicht, vermindert u stress en blijft u mentaal energiek en fris. Maak voor uzelf een planning met vaste tijdstippen voor opstaan, pauzes, beweging en werktijden. Zo houdt u het een stuk langer uit.
2. Onvoldoende beweging en pauzemomenten
De dagelijkse middagwandeling met collega’s, lunchen in de bedrijfskantine en simpelweg het reizen naar kantoor; het zijn zaken waar we het nu even zonder mee moeten doen. Het komt sneller voor dat er haastig wordt geluncht en het rondje wandelen wordt overgeslagen. Regelmatige pauzes en een middagwandeling helpen u echter gefocust en fris te houden. Neem hier gerust de tijd voor; het betaalt zich onderaan de streep uit in een hogere productiviteit.
3. Minder aandacht voor persoonlijke verzorging
Door het gebrek aan fysieke contacten zijn we sneller geneigd het niet zo nauw te nemen met onze persoonlijke verzorging. Met de gesloten kapperszaken geven we minder om ons ‘coronakapsel’ en de dagelijkse scheerbeurt lijkt ook een stuk minder noodzakelijk. En dan hebben we het nog niet eens over de comfortabele joggingbroek, die tijdens een videomeeting toch niet zichtbaar is. Een gebrek aan persoonlijke verzorging kan er echter voor zorgen dat u zich de hele dag futloos voelt. Alle reden om u ook thuis net zo te kleden en verzorgen als u voor een kantoordag zou doen.
4. Sneller kiezen voor ongezond eten
Thuiswerken kan ongezond eten in de hand werken. Meer tussendoortjes en ongezonde snacks als ‘troost’ of uit gemak verstoren het eetpatroon en de fysieke gesteldheid. Door te kiezen voor gezond en gevarieerd eten blijft u fris, energiek en bovenal gezond. Neem er ruim de tijd voor en lunch bij voorkeur in een andere ruimte dan uw thuiskantoor.
5. Een ondermaats thuiskantoor
Ook thuis wilt u geconcentreerd kunnen werken. Dat gaat niet als u te kampen heeft met lawaai van andere gezinsleden, of werkt op een oncomfortabele plek met weinig lichtinval. Probeer daarom een afgescheiden ruimte te creëren waar u zo min mogelijk last heeft van omgevingsgeluiden en andere storingsfactoren. Dat voorkomt stress en houdt u gefocust op uw kerntaken.
6. Een slechte houding op uw werkplek
Voor uw fysieke gezondheid is het noodzakelijk dat uw bureau, bureaustoel en monitor correct zijn afgesteld. Zo niet, dan loopt u het risico op pijnlijke nek- en rugklachten. Slecht voor uw focus, gezondheid en productiviteit. Zit rechtop en plaats uw monitor dusdanig dat u niet met uw ogen hoeft te knijpen of uw nek uit hoeft te steken. U voorkomt een hoop fysiek leed en blijft langer productief doorwerken.
7. Te weinig sociaal contact
Nu we onze collega’s niet fysiek zien en ook andere sociale contacten beperkt zijn, ligt eenzaamheid eerder op de loer. Dat kunt u tegengaan door regelmatig even te videobellen met collega’s. Beeld is een waardevolle toevoeging boven op spraak en kan de afstand psychologisch verkleinen. Het haalt u even van uw eilandje en geeft positieve energie.
Veel succes met het doorbreken van uw ongezonde thuiswerkgewoontes! Lees ook: met deze tips blijft u productief tijdens het thuiswerken!
Nathalie van Gils ‒ HR Manager