Whatsapp met ons

Tussenstand mkb-security: ransomware de grootste bedreiging
Nieuws 13 december 2020

Tussenstand mkb-security: ransomware de grootste bedreiging

Veel mkb-bedrijven hebben cybersecurity niet bovenaan hun to-dolijstje staan. En dat begrijpen we maar al te goed. U heeft namelijk wel betere en leukere dingen te doen, nietwaar? En u bent geen bedrijf gestart om vooral bezig te zijn met cyberveiligheid. Toch ga ik u op het hart drukken dat cyberveiligheid uw aandacht verdient, maar dat het minder tijd kost dan u wellicht denkt. Collega Vincent van den Berg geeft u een tussenstand en deelt enkele tips waarmee u uw mkb-security verbetert.

Ransomware een grote dreiging voor mkb-security

Als we kijken wat de grootste cyberdreiging voor het mkb is, dan is dat ransomware. Ransomware is in het kort een virus dat data gijzelt en tegen betaling vrijgeeft. Toch ziet niet iedereen dat als een grote bedreiging; uit het Ransomware Report van Datto blijkt dat slechts 19 procent van de mkb-bedrijven zich zorgen maakt om ransomware. Tegelijkertijd is de 81 procent die zich geen zorgen maakt lang niet altijd voldoende beschermd tegen een ransomware-infectie, of voorbereid op de gevolgen ervan.

De misvatting dat je als bedrijf niet interessant zou zijn voor een ransomwareaanval komen we vaak tegen. Het gaat echter vaak niet eens zozeer om de kosten die door de cybercriminelen gevraagd worden. Het gaat met name om de kosten van downtime: het niet kunnen gebruiken van bepaalde data of systemen. De gemiddelde kosten van downtime zijn hoger dan het geldbedrag dat wordt geëist.

Geen cyberoplossing is waterdicht

Natuurlijk is bij cybersecurity voorkomen altijd beter dan genezen, zeker in het geval van ransomware. Maar hoe klein de kans ook wordt, ze blijft altijd bestaan. Geen cyberoplossing is waterdicht. Daarom is het minstens zo belangrijk om een oplossing te hebben voor wanneer dit gebeurt.

Zorg voor regelmatige back-ups in de cloud en kijk naar oplossingen als disaster recovery as a service. Kritische bedrijfsprocessen kunnen worden geback-upt in de cloud, en in het geval van een infectie (disaster) kunnen zelfs volledige IT-omgevingen worden ondervangen. De dienstverlening hoeft daar dan niet of slechts minimaal onder te lijden, wat de continuïteit ten goede komt. Daarnaast is het trainen van medewerkers een waardevol middel om ransomware te voorkomen.

Cyberveiligheid een vak apart

Het veiligstellen van uw bedrijfsdata en borgen van de cyberveiligheid is een vak apart. Een IT’er is namelijk niet per definitie een expert op het gebied van cyberveiligheid. Het waarborgen van dataveiligheid is een ander werkveld dan ervoor zorgen dat een wifiverbinding stabiel werkt, bijvoorbeeld. Daarom hebben we bij Axoft IT & Telecom ook specialisten op het gebied van cyberveiligheid.

Wel de lusten, niet de lasten

Cybersecurity kunt u uitbesteden. Daarmee profiteert u van up-to-date security en veilige verbindingen, zonder dat u hier omkijken naar heeft. Is er een update nodig aan uw apparatuur, dan voeren wij die eenvoudig op afstand voor u uit. Wat u ervan merkt? Eigenlijk niets; u blijft gewoon doorwerken. En die continuïteit is juist zo belangrijk.

Hoe staat úw security ervoor?

Maak de balans op van uw cyberveiligheid. Axoft IT & Telecom is een betrouwbare partner die alle kennis in huis heeft om uw beveiliging te beoordelen én verbeteren. Daarvoor kunnen wij een quickscan of een uitgebreidere analyse inzetten, waar we direct concrete actiepunten aan verbinden. We kijken niet alleen naar de techniek, maar ook naar mensen. Uw medewerkers moeten immers ook weten wat zij kunnen doen om ongewenste indringers buiten de deur te houden. Maak nu online een afspraak om meer te weten te komen over mkb-security. Bekijk hier de video waar Joachim Hodes die meer vertelt over veelvoorkomende cyberdreigingen.

Lees hier meer over ransomware